Foute vergelijkingen

Von der Leyen zei helemaal niets over klimaatleugen

25.04.2024, 12:59 (CEST)

Nu de Europese verkiezingen met rasse schreden naderen worden de woorden en acties van de EU-instellingen onder de loep genomen. Maar dat klimaatverandering een leugen is, werd nooit gezegd.

Klimaatverandering: het zou niets meer zijn dan een grote onzin om geld mee te verdienen. Die leugen zou Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met het Europees Parlement hebben opgebiecht, zo wordt beweerd in een Duitstalige video gedeeld op sociale media. Zei von der Leyen dat echt?

Beoordeling

Nee, hier is niets van aan. Zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement werken nog steeds verder aan het beschermen van het klimaat.

Feiten

De video baseert zich op een 'strategische agenda' die de EU iedere vijf jaar uitbrengt, waarin "de belangrijkste politieke onderwerpen" zouden worden opgelijst. In het exemplaar van 2019 staat het klimaat nog "bovenaan de lijst". Daarna maakt de video de vergelijking met een gelekt ontwerpdocument voor de komende vijf jaar dat momenteel circuleert in Brussel.

Er is maar één probleem: die vergelijking gaat helemaal niet op. Ten eerste: die zogenaamde strategische agenda uit 2019 die wordt besproken in de video? Dat is helemaal niet de strategische agenda van de EU. Destijds was Ursula von der Leyen kandidaat-voorzitter, en het document dat men toont in de video komt van haar. Het diende als een soort van motivatiebrief. Met andere woorden: haar agenda voor Europa.

De echte strategische agenda van 2019 kwam uiteindelijk uit in juni 2019, beslaat 8 pagina's en is duidelijk anders. Het is dat document dat men kan vergelijken met het gelekte ontwerp.

De Europese Raad beslist over strategie

Ten tweede is het helemaal niet Ursula von der Leyen die de inhoud van de strategische agenda vastlegt. Dat doet de Europese Raad, die bestaat uit de staats- of regeringshoofden van de lidstaten. Aan het hoofd staat de president, voormalig Belgisch premier Charles Michel. Von der Leyen mag als Commissievoorzitter de vergaderingen bijwonen, maar heeft geen stemrecht.

De definitieve strategische agenda voor 2024 tot 2029 wordt pas verwacht na verdere discussies in juni. Het gelekte ontwerp kan er dus uiteindelijk ook nog heel anders gaan uitzien.

Verzonnen woorden

In het gelekte ontwerpdocument van de nieuwe agenda neemt klimaat inderdaad een minder prominente rol in, hetgeen kritiek uitlokte. In een eerdere toespraak zei Charles Michel al dat door nieuwe conflicten, en vooral de oorlog in Oekraïne, de EU zich zal moeten focussen op thema's als defensie en veiligheid, energie, migratie en de uitbreiding van de unie.

Dat wordt nu uit context genomen in de video en geïnterpreteerd als een zogezegde 'toegeving' dat de klimaatverandering een leugen is. Daar is niets van aan. Het Europees Parlement deed geen uitspraak in die aard, sterker nog: het ijvert consequent voor de Europese Green Deal. Von der Leyen nam evenmin zulke woorden in de mond.

(Stand van zaken: 25.04.2024)

Links

X-bericht I & II (I & II gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Strategische agenda EU 2019-2024 (gearchiveerd)

Gelekt ontwerpdocument (gearchiveerd)

Von der Leyens agenda (gearchiveerd)

Over de werking van de Europese Raad (gearchiveerd)

Over de strategische agenda 2024-2029 (gearchiveerd)

Artikel Politico (gearchiveerd)

Toespraak Charles Michel (gearchiveerd)

Over de Europese Green Deal (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.