Complottheorie voor kinderen

Chemtrails bestaan niet en hun speelgoedvariant evenmin

23.04.2024, 17:26 (CEST), laatst geüpdate: 23.04.2024, 17:32 (CEST)

Een bouwpakket van LEGO over chemtrails: het is misschien de natte droom van vele complotdenkers, maar het bestaat niet. Net zoals chemtrails zelf: daar is namelijk geen bewijs voor.

Op sociale media wordt gretig een afbeelding van een LEGO-speelgoeddoos gedeeld die chemtrails zou tonen. Op de doos zijn vliegtuigen te zien die boven de wolken vliegen. "LEGO die weet hoe je kinderen al vanaf jonge leeftijd moet beïnvloeden", staat bij een bericht te lezen.

De wijdverspreide complottheorie van chemtrails, de idee dat overheden giftige chemicaliën in de lucht spuiten om mensen te vergiftigen, duikt hier dus opnieuw op. Houdt LEGO zich hier echt mee bezig?

Beoordeling

De speelgoeddoos is niet afkomstig van LEGO en werd ook niet door hen ontworpen. Dat bevestigt een woordvoerder van LEGO. De speelgoeddoos werd vermoedelijk online verzonnen. 

Feiten

De doos ziet er op het eerste zicht bizar uit en doet daarom meteen enkele alarmbellen afgaan. Het LEGO-teken ziet er raar uit, net zoals de letters op de doos. Die ogen niet zoals je het bij LEGO gewoon bent. Toch geloven veel mensen dat LEGO deze doos echt uitbracht. "Lego voor kinderen. Om het normaal te maken...", schrijft iemand bij de afbeelding.

Deutsche Presse-Agentur nam contact op met de woordvoerder van LEGO om de echtheid van de LEGO-set te verifiëren. Hij meldt dat de LEGO Group niets te maken heeft met deze doos: de doos werd niet door hen ontworpen. Bovendien is er een eenvoudige manier om te achterhalen of een product van LEGO komt. Via hun site kan je het identificatienummer dat op een doos staat ingeven. Het nummer op de LEGO-doos die hier onderzocht wordt is onvindbaar en bevat bovendien een letter, terwijl de identificatienummers steeds uit 5 tot 7 cijfers bestaan.

De set werd vermoedelijk verzonnen door internetgebruikers. De oudst vindbare versie van de afbeelding dateert van 19 april en komt onder andere voor op een Duitse satirische website

Chemtrails bestaan niet

Belangrijker nog dan dat deze set niet bestaat, is dat de idee van chemtrails helemaal verzonnen is. Het is een complottheorie die vaak opduikt op het internet. 

Volgens de theorie zouden overheden giftige stoffen in de lucht spuiten om mensen te vergiftigen. De witte lijnen die vliegtuigen vaak achterlaten worden gezien als het bewijs daarvoor, maar er is niets van aan. Die lijnen hebben te maken met fijne roetdeeltjes die komen van de verbrandde vliegtuigbrandstof. Samen
met waterdamp kunnen die bevriezen tot ijskristallen, wat de zichtbare witte lijnen kan veroorzaken. Dpa behandelde dit eerder al in een factcheck.

Chemtrails en LEGO: niet de eerste keer

Het is bovendien niet de eerste keer dat LEGO en chemtrails met elkaar in verband worden gebracht. Al in 2010 ging een video rond waarin LEGO en chemtrails met elkaar in verband gebracht worden. Belangrijk bij dat soort content is dus vooral onthouden dat chemtrails helemaal niet bestaan.

(Stand van zaken: 23.04.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Website van LEGO (gearchiveerd)

Duitse satirische website (gearchiveerd)

Webpagina Harvard University (gearchiveerd)

Video Dailymotion (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.