Geen Iraanse link

Video van bombardement komt uit eerder conflict in Israël

19.04.2024, 19:53 (CEST), laatst geüpdate: 19.04.2024, 19:57 (CEST)

Oorlogsbeelden zien er vaak hetzelfde uit: ze tonen raketinslagen, mensen in paniek en andere vreselijke taferelen. Video's worden daarom vaak in verkeerde situaties gebruikt. Dat gebeurde nu opnieuw.

Een video toont een raketinslag ergens in een stad tijdens de nacht. Er rijst een grote stofwolk op en sirenes luiden op de achtergrond. Volgens berichten op sociale media zou het gaan om Iraanse raketten die in Israël inslaan. Iran vuurde tijdens de nacht van 13 op 14 april een spervuur aan raketten en drones af op Israël, maar heeft deze video daar wel iets mee te maken?

Beoordeling

De video dateert uit mei 2021 en toont dus niet de recente Iraanse aanval op Israël. Het ging bovendien niet om een directe aanval van Iran, maar een aanval van Hamas.

Feiten

Een reverse image search via Google Lens van een screenshot uit de video brengt de oorsprong van de beelden aan het licht. Zo zijn verschillende posts (hier en hier) op sociale media te vinden uit mei 2021. Die posts beweren dat de video een aanval van Hamas toont op Risjon Letsion, een stad twintig kilometer ten zuiden van Tel Aviv. De oudst vindbare posts zijn van 13 mei 2021.

Een factchecker van de BBC kwam in een X-bericht tot dezelfde conclusie. Hij deelde dezelfde video, geplaatst door het X-kanaal kann_news, ook op 13 mei 2021. De video kan dus helemaal niets te maken hebben met het recente conflict tussen Israël en Iran.

De zoekopdracht levert ook een nieuwsartikel op van de lokale Israëlische nieuwssite uit Risjon Letsion: Rishon4u. Dat bericht, eveneens van 13 mei 2021, toont een beeld uit dezelfde video. In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 mei waren er verschillende bombardementen in de stad, aldus het artikel. Scherven van raketten zouden een gebouw getroffen hebben. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Diverse media hebben bericht over het conflict dat in april en mei 2021 opnieuw oplaaide tussen Isräel en Hamas. De situatie escaleerde na conflicten tussen Palestijnen en de Israëlische politie in Jeruzalem tijdens de ramadan. De opgelopen spanningen resulteerden in beschietingen over en weer tussen Israël en Hamas. Het was op dat moment de hevigste periode in jaren in het conflict.

Iran versus Israël

Het conflict tussen Iran en Israël is momenteel hevig opgelaaid. In de nacht van 13 op 14 april vuurde Iran honderden raketten af op Israël, als vergeldingsactie voor het Israëlische bombardement op de Iraanse ambassade in Damascus twee weken daarvoor. 

Het was de eerste keer dat Iran een directe aanval vanaf eigen grondgebied uitvoerde op Israël. Israël reageerde daar weer op in de nacht van 18 op 19 april met een rakettenaanval in de Iraanse regio Isfahan, zo vertelden Amerikaanse inlichtingenbronnen aan de BBC. Op het moment van schrijven is er nog veel onduidelijk over deze aanval.

De hoeveelheid valse informatie die wordt verspreid over de Iraanse aanval op Israël is omvangrijk. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef al meerdere factchecks (hier en hier) over dit thema.

(Stand van zaken: 19.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Google Lens zoekopdracht (gearchiveerd)

X-bericht I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Instagrampost en video (gearchiveerd hier & hier)

Google Maps Rishon Lezion (gearchiveerd)

Nieuwsartikel Rishon4u (gearchiveerd)

Nieuwsartikels I, II, III, IV en V (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Dpa factcheck I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.