Kwalijke parodie

Uitspraak van burgemeester van Bordeaux werd verzonnen

16.04.2024, 14:41 (CEST)

De steekpartij in Bordeaux is een tragisch feit. Op het internet polariseert het mensen echter op basis van foute informatie. Daarom is het belangrijk altijd goed de oorspronkelijke bron te checken.

Op woensdagavond 10 april vond in Bordeaux een steekpartij plaats waarbij één man om het leven kwam, een andere werd zwaargewond. Daags nadien verschenen er berichten op sociale media die claimden dat Pierre Hurmic, de burgemeester van Bordeaux, gezegd zou hebben dat "het een pure provocatie was om op de dag van het suikerfeest publiekelijk bier te drinken". Het drinken van bier op deze feestdag door de slachtoffers, zou een mogelijke oorzaak van de steekpartij zijn volgens het huidige onderzoek.

"De idioot", "Die man moet onmiddelijk ontslagen worden", staat al snel te lezen in de commentaren. Een ontslag laat misschien beter nog even op zich wachten als we de echte feiten erbij nemen. 

Beoordeling

Pierre Hurmic deed deze uitspraak nooit. De uitspraak werd namelijk verzonnen als parodie door een X-account. 

Feiten

Op X is een Franstalige versie van de post te vinden op het kanaal SurmulotNews. Het kanaal omschrijft zichzelf als een kanaal met "Desinformatie in realtime, trap niet in de val!". Het gaat hier dus om een parodie-account dat bewust en voor de grap desinformatie verspreidt. Onder de post in kwestie schrijft het account nog eens voor de duidelijkheid "we zijn nog steeds een parodieaccount". Desondanks werd het toch opgepikt en verkeerdelijk begrepen door andere gebruikers. 

De foto die bij de post geplaatst wordt van burgemeester Pierre Hurmic komt dus ook niet van de recente persconferentie die hij gaf, maar dateert uit 2022.

Woorden in de mond van de burgemeester gelegd

Burgemeester van Bordeaux Pierre Hurmic stond verschillende media te woord over het incident. Hij gaf in de voormiddag op 11 april kort uitleg bij de huidige stand van zaken. Die uitleg beperkte zich tot een steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden.

Dat het een provocatie was om bier te drinken op de dag van het Suikerfeest zei hij hier ook helemaal niet. Hij wilde namelijk geen commentaar geven bij de feiten zelf. Dat herhaalde hij ook nadien in verschillende Franse media.

Wel is er een mogelijke link met alcohool. De officier van justitie uit Bordeaux, Frédérique Porterie, stelt op basis van getuigenverslagen in Franse media dat de twee slachtoffers rond 19.30 uur benaderd werden door de dader en beledigd werden omwille van hun alcoholgebruik. Vervolgens zouden de mannen geantwoord hebben "dat zijn jouw zaken niet", waarna ze een klap kregen. Ten slotte gooiden ze hun blikjes bier richting de dader waarna de steekpartij plaatsvond.

Onderzoek loopt nog

Momenteel is het onderzoek nog volop aan de gang, zowel naar de dader als de politieagent die de dader neerschoot. De feiten speelden zich volgens de huidige informatie iets voor 20u af bij Miroir d'Eau in het centrum van Bordeaux, een plek die gekend is bij wandelaars. Voorlopig wordt een terroristisch motief uitgesloten.

De ware toedracht van de feiten moet dus nog naar buiten komen, maar zeker is wel dat Pierre Hurmic nooit zei dat het een provocatie was om bier te drinken op het Suikerfeest. 

(Stand van zaken: 16.04.2024)

Links

Facebook post (gearchiveerd)

X-bericht I & II (hier en hier gearchiveerd)

Artikel France Bleu met reactie burgemeester (gearchiveerd)

Nieuwsberichten over dit feit I, II, III, IV & V (hier, hier, hier, hier en hier gearchiveerd)

Oud nieuwsbericht uit 2022 (gearchiveerd)

Google Maps pagina (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.