Andere plaats en tijd

Beelden van verstrikte drone ouder dan recente aanval Iran

16.4.2024, 13:31 (CEST)

Na belangrijke gebeurtenissen worden allerlei beelden verspreid online, die soms niets met de actualiteit te maken hebben. De drone in dit verhaal werd twee maanden geleden al in Syrië aangetroffen.

In de nacht van zaterdag op zondag bestookte Iran Israël met raketten en drones, als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april, waarbij hooggeplaatste Iraanse militairen om het leven kwamen. Een video, die wordt gedeeld op Facebook, zou één van de Iraanse drones tonen die onderweg naar Israël verstrikt zou zijn geraakt in elektriciteitskabels in Irak. Dat de drone onderweg was naar Israël wordt althans gesuggereerd door de Facebookgebruiker en geloofd door mensen die op het bericht reageren. Is dat wel echt wat de video toont?

Beoordeling

Nee, de video stond al twee maanden voor de recente Iraanse aanval op Israël online. Hoogstwaarschijnlijk komen de beelden ook niet uit Irak, maar uit het noordoosten van Syrië.

Feiten

Een reverse image search leidt naar verschillende resultaten, waaronder een artikel op deze website in het Arabisch. Het was de schrijver van het artikel ook opgevallen dat de video veel werd gedeeld op sociale media. Daarbij beweren sommigen dat de drone, zogenaamd onderweg van Iran naar Israël, in Jordanië zou zijn gestrand.

De schrijver van het artikel vond een video van dezelfde verstrikte drone echter terug op X, waar die al was geplaatst op 20 februari 2024 door het Oost-Syrische persbureau Alsharqia. De video die nu rondgaat op Facebook kan dus onmogelijk iets te maken hebben met de recente Iraanse aanval op Israël. Aan wie de drone toebehoort en waarnaar die op weg was, is op dit moment niet te verifiëren.

Syrië

Dat de drone in Irak of Jordanië verstrikt zou zijn geraakt in elektriciteitskabels lijkt ook niet te kloppen. Volgens het X-bericht van Alsharqia was de drone aangetroffen bij Abu Khashab (أبوخشب) in het gouvernement Deir ez-Zor in het oosten van Syrië.

De exacte locatie is niet goed te verifiëren. Volgens het eveneens Syrische Step News Agency, was de drone aangetroffen in het gouvernement Al-Hasakah, dat grenst aan Deir ez-Zor. Dit wordt ook bevestigd door enkele andere X-gebruikers (hier en hier). In ieder geval lijkt de drone te zijn gevonden in Syrië, en niet in Jordanië of Irak.

Conflict Israël en Iran

Iran en Israël zijn al lang met elkaar in conflict. De Islamitische Republiek Iran, die in de huidige vorm sinds 1979 bestaat, erkent het bestaansrecht van de staat Israël niet. Iran steunt en bewapent anti-Israëlische militante groepen, zoals Hamas in Palestina. Israël ondermijnt voortdurend het Iraanse nucleaire programma, dat het als een existentiële bedreiging ziet.

Met enige regelmaat vuren aan Iran gelieerde militante groepen projectielen af op Israël. Israël wordt door vriend en vijand verantwoordelijk geacht voor het doden van meerde nucleaire wetenschappers in Iran en het saboteren van belangrijke nucleaire infrastructuur.

Na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar, heeft Israël ook het bombarderen van Iraanse doelen in Syrië opgeschroefd. Het bombarderen van het Iraanse consulaat in Damascus, waarbij een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwam, wordt alom aan Israël toegeschreven.

Iran reageerde daarop door voor het eerst direct vanaf eigen grondgebied drones en raketten op Israël af te vuren. Vrijwel alle projectielen werden uit de lucht geschoten door de Israëlische luchtafweer. Er vielen naar verluidt geen doden, wel enkele lichtgewonden. Een 7-jarig kind raakte zwaargewond.

(Stand van zaken: 16.04.2024)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.