Brief fout geïnterpreteerd

Brits bejaard echtpaar hoefde nooit uit eigen huis weg

10.4.2024, 15:32 (CEST)

Net als Nederland kampt het Verenigd Koninkrijk met een woningcrisis. Strooi online nog een snufje desinformatie over zo'n crisis heen, en je hebt een succesvol recept voor haat en wrok.

Enkele Britse media bliezen eerder dit jaar hoog van de toren: een gemeente zou geprobeerd hebben een bejaard echtpaar te dwingen hun huis te verkopen om plaats te maken voor asielzoekers. En hoe zouden ze dat gedaan hebben? Door brutaalweg een brief te sturen waarin stond dat ze hun biezen konden pakken. Nederlandse websites verspreiden dit nieuws uit Engeland en sociale mediagebruikers spreken er schande van. Om woedend van te worden toch?! Dat is precies de snaar die deze websites willen raken. En dat lukt ze alleen door het echte verhaal dusdanig op te blazen, dat er feitelijk nog maar weinig van klopt.

Beoordeling

Het echtpaar werd niet gedwongen hun huis te verkopen. Ze kregen een brief waarin de gemeente om een bestemmingsplan vraagt voor leegstaand vastgoed. Die brief werd per ongeluk naar het echtpaar gestuurd, laat de gemeente dpa weten. Volgens hun verouderde gegevens stond het huis van het echtpaar nog leeg. Sinds de start van de huidige gemeenteraad in 2021, is nog geen enkel pand in de gemeente met een dwangbevel opgekocht.

Feiten

In de Britse media schonken onder andere de Daily Mail en de rechts-conservatieve zender GBNews aandacht aan het verhaal. Ook Elon Musk zorgde dat het bericht op X door miljoenen gezien werd.

In het artikel van de Daily Mail wordt met grote woorden geschreven hoe de gemeente North Northamptonshire probeerde het echtpaar gedwongen hun woning te laten verkopen. In het artikel wordt ook een foto van de betreffende brief gedeeld en wie de moeite neemt deze door te lezen komt er al snel achter: van dwang is hier helemaal geen sprake.

Inventarisatie van leegstaande panden

De brief blijkt een standaardbrief te zijn, die door de gemeente verstuurd wordt naar vastgoed, waarvan zij denken dat deze leeg staan. Het North Northamptonshire Council ziet dat liever niet.

In de eerste paragraaf staat dat de gemeente wil inventariseren of de eigenaar van een leeg pand al plannen voor het pand heeft. Zo niet, dan biedt de gemeente aan mee te willen denken hoe het pand weer in gebruik kan komen.

Het Verenigd Koninkrijk kampt net als Nederland met een woningtekort. Zonde dus, om dan huizen leeg te laten staan. Het oudere echtpaar had zelf direct na deze paragraaf al duidelijk kunnen zijn: de brief is niet op hun situatie van toepassing. En al was dat wel zo: de brief is nog steeds geen dwangbevel.

Via mail laat Jason Smithers, hoofd van de gemeenteraad van North Northamptonshire, Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat de data van de gemeente blijkbaar verouderd waren: daar stond het pand van het echtpaar nog als leegstaand geregistreerd. Het was dus simpelweg een foutje dat de brief in een bewoond pand terechtkwam. Het echtpaar vertelde de Daily Mail dat ze in november in het huis trokken, en in januari de brief ontvingen.

Smithers schrijft dpa dat 'complusory purchase orders' - dus een dwangbevel voor het verkopen van een pand - alleen ingezet worden als alle pogingen om een leegstaand pand weer in gebruik te nemen spaak lopen. Sinds de huidige gemeente in 2021 gevormd werd, is nog geen enkel pand met een dergelijk dwangbevel opgekocht, aldus Smithers.

Vluchtelingen moeten ook ergens terecht

De druk op de woningmarkt wordt in North Northamptonshire nog hoger door mensen die asiel zoeken. Het aantal mensen dat een vluchtelingenstatus krijgt en wettelijk in het Verenigd Koninkrijk mag verblijven, neemt toe, zo schrijft de gemeente in de brief. Ook die moeten ergens terecht. Op het einde van de derde paragraaf schrijft de gemeente: "The ideal long-term solution would be to provide accomodation by using empty properties which would benefit owners and the project." Hieruit blijkt wederom dat er in deze brief geen sprake is van dwang.

North Northamptonshire is overigens niet de enige Britse gemeente die toenadering tot bewoners zoekt om de woningsproblemen op te lossen. Vorige zomer deed de gemeente Hastings een vergelijkbare oproep aan haar bewoners: iedereen die een leegstaande kamer of tuinhuisje over had en wilde verhuren kon zich bij de gemeente melden.

(Stand van zaken: 10.04.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Artikel Ninefornews (gearchiveerd)

Artikel NieuwsRechts (gearchiveerd)

Artikel Daily Mail (gearchiveerd)

Artikel GBNews (gearchiveerd)

X-bericht Musk (gearchiveerd)

Reporting empty properties (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Over Jason Smithers (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.