Foute context

Oude video van aardbeving in Taiwan als recent bestempeld

05.04.2024, 16:49 (CEST)

Beelden van de zware aardbeving in Taiwan overspoelen sociale media. Oude beelden kunnen dan ook gemakkelijk als nieuw worden afgedaan, zo blijkt opnieuw. Het blijft dus opletten.

Een aardbeving met een kracht van 7,2 trof Taiwan op 3 april 2024, de zwaarste aardbeving in een kwarteeuw. De soms hallucinante beelden die de omvang van de schade tonen, overspoelden al snel sociale media. Zo ook een video (hier en hier gedeeld) van een deels ingestort gebouw dat gevaarlijk naar één kant leunt. Slechts één probleem: die video is oud.

Beoordeling

De video toont het Yunmen Cuiti-gebouw, beschadigd door een aardbeving in Taiwan in 2018. Het heeft niets te maken met de recentste aardbeving.

Feiten

Door een screenshot van de video te gebruiken voor een reverse image search blijkt al snel dat de beelden al zes jaar oud zijn. Onder andere de Britse krant The Guardian deelde de video op 7 februari 2018. Een dag eerder werd Taiwan ook getroffen door een aardbeving.

Het Yunmen Cuiti-gebouw in Hualien, in het oosten van Taiwan, geraakte toen zwaar beschadigd. De lagere verdiepingen stortten in, waardoor het hele gebouw gevaarlijk naar één kant ging leunen.

In totaal stierven zeventien mensen door de aardbeving, waarvan veertien in het Yunmen Cuiti-gebouw. Ook Nederlandse media berichtten er destijds over. De locatie van het gebouw is nu een parkeerplaats, zo blijkt uit Google Street View.

Zwaarste aardbeving in 25 jaar

De beelden zijn dus echt, maar hebben niets te maken met de aardbeving die op 3 april 2024 Taiwan deed opschrikken tijdens de avondspits. Met een kracht van 7,2 of 7,4 op de schaal van Richter, afhankelijk van de metingen, is het de zwaarste aadbeving in Taiwan sinds 1999.

Het dodental liep ondertussen op tot tien, meer dan duizend mensen geraakten gewond. Verschillende mensen zijn nog vermist of zitten vast in beschadigde gebouwen. Ook nu lag het epicentrum in het oosten van het eiland, en ook nu waren gebouwen zo beschadigd dat ze scheef zakten.

Verwarring ontstaat dus snel, met de vele beelden die online passeren en gelijkaardige situaties vandaag en in 2018. Attent zijn over wat exact je deelt blijft dus de orde van de dag.

(Stand van zaken: 05.04.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd, gearchiveerde video)

Resultaten reverse image search (gearchiveerd)

Artikel The Guardian 2018 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel NOS 2018 (gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws 2018 (gearchiveerd)

Google Street View locatie Yunmen Cuiti-gebouw (gearchiveerd)

Artikels NOS 2024 I & II (gearchiveerd hier & hier)

Dodental van de Taiwanese autoriteiten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.