Niet uit Spanje en niet recent

Video toont dodelijke afloop na overval in Brazilië

04.04.2024, 14:13 (CEST)

Een video is snel gedeeld op sociale media. Controleren of wat er wordt gezegd over die video klopt, is minder snel, maar wél belangrijk. Dat blijkt opnieuw met beelden van een overval in Brazilië.

Waarschuwing: beelden in deze factcheck tonen dodelijk geweld

Beelden van politieagenten die een man neerschieten, worden gedeeld op sociale media als Facebook en Telegram. De man in kwestie zou een "vluchteling/asielzoeker" zijn die in Spanje een vrouw gijzelt. Maar die beschrijving blijkt bij nader onderzoek niet te kloppen.

Beoordeling

De beelden komen uit Brazilië en dateren uit 2018. Een man gijzelde toen een oudere vrouw nadat hij wegvluchtte van een overval. De politie schoot daarop de man neer.

Feiten

De beelden zijn echt, maar zijn niet recent en komen niet uit Spanje. In werkelijkheid speelden de gebeurtenissen zich af in de kleine Braziliaanse kuststad Valença in december 2018. Dat blijkt uit een reverse image search.

Screenshots van de video leiden naar verschillende nieuwsberichten, waaronder van de Braziliaanse krant O Globo en de Britse krant The Daily Mail. Na een overval op een juwelier was de man op de vlucht en omringd door politie. Daarop gijzelde hij een vrouw van 83. Uiteindelijk opende de politie het vuur. 

De overvaller overleed ter plaatste, de vrouw bleef ongedeerd. Nergens in de berichtgeving werd melding gemaakt dat de man een asielzoeker of vluchteling zou zijn geweest.

Het gebouw op de hoek van de straat in de video is herkenbaar op Google Street View. Een video gedeeld op het toenmalige Twitter toont het incident vanuit een andere hoek. Een agent in het uniform van de Militaire Politie van de deelstaat Rio de Janeiro is daarin te zien, zij deelden het incident destijds ook op Twitter.

(Stand van zaken: 04.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Artikels O Globo en Daily Mail (hier en hier gearchiveerd)

Google Street View (gearchiveerd)

X-bericht met andere video (gearchiveerd, video gearchiveerd)

X-bericht Braziliaanse Militaire Politie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.