Geen bewijs van kindersoldaten

Jongeren in bus zijn leerlingen van een militair lyceum

04.04.2024, 14:31 (CEST)

Kinderen en oorlog: een combinatie die niemand graag ziet, maar online wel voor veel clicks zorgt. Door ontzetting vergeten mensen te checken wat ze precies delen, en desinformatie is snel verspreid.

Jongeren die verveeld uit een busraam kijken, dat klinkt als een schoolreisje. Maar in deze video dragen ze allemaal militaire kledij met op de arm een patch van de Oekraïense vlag. Sociale mediagebruikers komen direct tot de conclusie dat er geen Oekraïense volwassenen meer zijn om naar het front te gaan en er wordt schande gesproken over het voorzetten van de oorlog. "Nog meer jeugdig wisselgeld voor de goedkope oorlog", aldus een stem online. Maar, eerst een stapje terug: zijn er nog meer aanwijzingen in de video te vinden?

Beoordeling

De jongeren in de bus zijn leerlingen van het Ivan Bohunlyceum in Kiev. In de laatste jaren van hun schoolcarrière krijgen zij ook een militaire opleiding. Dat betekent niet dat ze naar het front gaan: de mobilisatieleeftijd van Oekraïne ligt sinds deze week op 25 jaar.

Feiten

De patch met de Oekraïense tweekleurige vlag is direct aan het begin van het filmpje te herkennen op de linkerarm van de jongen vooraan. Daaronder is nog een tweede patch te zien, die waardevolle informatie geeft: het blijkt het teken van het Ivan Bohun militaire lyceum in Kiev. Dat is duidelijk te herkennen op onder andere deze foto op de Facebookpagina van het lyceum.

In de video op sociale media zijn dus leerlingen van deze school te zien. Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht voor verdere tekst en uitleg bij de beelden contact met de school. Die antwoordde niet verder op de kwestie in te willen gaan.

Militaire opleiding in de bovenbouw

Het schoolsysteem in Oekraïne heeft 12 klassen. De eerste tot negende klas zijn te vergelijken met de Nederlandse basis- en middelbare school. Van klas 10 tot en met 12 - het gaat dan om jongeren van 15 tot en met 18 jaar - is een soort Nederlandse bovenbouw, waarin duidelijker een (beroeps-)richtig wordt gekozen.

Oekraïense jongeren kunnen bijvoorbeeld in de boeken blijven om later naar de universiteit door te stromen of ze gaan naar een meer beroepsgeoriënteerd college, zoals het militaire lyceum in Kiev. Dit hoeft trouwens ook niet te betekenen dat alle leerlingen die het lyceum afronden ook het echte leger in gaan.

Mobilisatie in Oekraïne

En zelfs al zouden ze daar wel voor kiezen, dan nog zouden ze niet direct naar de frontlinie vertrekken. De mobilisatieleeftijd voor Oekraïense mannen lag voorheen op 27 jaar, deze week is ze verlaagd naar 25 jaar. Dat betekent dat iedereen vanaf 25 jaar die zijn dienstplicht vervuld heeft, opgeroepen kan worden als dat nodig is.

Oekraïne worstelt al langer met het mobiliseren van nieuwe soldaten, maar er is geen enkele aanwijzing dat het land haar eigen wetten overschrijdt en schoolkinderen naar het front stuurt.

(Stand van zaken: 04.04.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

X-bericht (gearchiveerd)

Website Ivan Bohunlyceum (gearchiveerd)

Facebookpagina lyceum & foto (gearchiveerd pagina & foto)

Schoolsysteem Oekraïne (gearchiveerd)

Artikel NOS I & II (gearchiveerd I & II)

Russische nieuwssite (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.