Niet verboden

Coronavaccinaties in Japan zijn voortaan betalend

29.03.2024, 15:31 (CET)

Het coronavaccinatiebeleid in Japan verandert vanaf april en is voortaan minstens voor een deel op eigen kosten. Over die verandering wordt nu echter foute informatie verspreid.

"Japan verbiedt Covid-injecties vanwege het stijgende aantal plotselinge sterfgevallen." Dit is de titel van een online artikel van de alternatieve nieuwssite prepare for change dat op sociale media circuleert. "Goed nieuws. Ze zijn slimmer dan hier", schrijft iemand uit Nederland onder het bericht. Valt dit zomaar te geloven?  

Beoordeling

Beter niet, want er is niets van aan. Japan vaccineert nog steeds heel wat van zijn bevolking. De enige verandering is dat de vaccinatie vanaf april minstens voor een stuk zelf te betalen zal zijn. Voorheen nam de overheid alle kosten op zich.

Feiten

In de Japanse en internationale media is niets verschenen over deze maatregel. Een Google zoekopdracht naar deze feiten leverde namelijk geen resultaten op. Dit doet vermoeden dat het niet klopt.

Het enige nieuws dat de afgelopen weken verscheen in verband met de coronavaccinaties in Japan zijn artikels in Japanse media over het stopzetten van de gratis vaccins vanaf april. Tot en met maart konden mensen zich gratis laten vaccineren op kosten van de overheid, maar vanaf april zal dat minstens gedeeltelijk op eigen kosten worden.

De gratis coronavaccins waren in Japan eigenlijk een uitzondering op de Immunization act, wat ervoor zorgde dat de overheid de vaccinaties volledig voor eigen rekening nam. De media stellen dat de "crisis over is" waardoor die uitzonderingsregel niet verlengd wordt. 

Overheid

De officiële website van de Japanse overheid bevestigt de verandering van maatregelen vanaf april. De vaccinaties zullen voortaan slechts met beperkte steun van de overheid gebeuren, staat op de site. Tien tot dertig procent van de kosten zullen de patiënten in de toekomst zelf moeten betalen.

Bovendien heeft Japan zijn beleid ten opzichte van COVID-19 sinds 8 mei 2023 al voor een groot stuk aangepast. Corona behoort sindsdien tot 'niveau 5' in plaats van 'niveau 2' in de classificatie, wat neerkomt op een versoepeling van de overheidsmaatregelen.

COVID-19 in Japan

De Japanse overheid heeft tijdens de coronapandemie altijd ingezet op vaccinatie en doet dit nog steeds. Meer dan 80 procent van de bevolking in Japan heeft een eerste dosis van een covidvaccin gekregen. Op haar site raadt ze haar burgers aan om zich te laten vaccineren en stellen ze dat vaccinaties hun effect al meer dan bewezen hebben.

(Stand van zaken: 29.03.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel prepare for change (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google I & II (gearchiveerd hier en hier)

Nieuwsartikels uit Japan I & II (gearchiveerd hier en hier)

Overheidswebsite van Japan I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.