Migranten legaal binnengelaten

Biden kondigde migratiemaatregelen publiekelijk aan

02.04.2024, 10:57 (CEST), laatst geüpdate: 02.04.2024, 11:17 (CEST)

Geheime plannetjes van regeringsleiders garanderen clicks op sociale media, zo weet ook X-baas Elon Musk. Maar hoe geheim is een plan waar alle media over schrijven en heel de VS over discussieert?

De regering Biden zou in het geheim 320.000 illegale migranten op nachtelijke vluchten naar de VS hebben gehaald, dat zou blijken uit een zekere FOIA-rechtszaak. Deze bewering wordt gedaan op Facebook (hier en hier), met verwijzing naar een artikel op een Indiase website en een artikel van de Daily Mail, dat op X wordt gedeeld door Elon Musk. Moeten we alles wat Musk deelt zomaar geloven?

Beoordeling

Nee, de (meer dan) 320.000 migranten die naar de VS vlogen, kwamen niet in het geheim en niet illegaal. Het beleid om bepaalde migranten op een ordelijke manier te verwelkomen, was openlijk aangekondigd en onlangs door de rechter goedgekeurd. Daarbij hebben de maatregelen volgens de rechter geleid tot een daling van het totaal aantal immigranten.

Feiten

De bewering in de Facebookposts verwijst naar dit artikel op de website van India Today. De inhoud van dat artikel is grotendeels overgenomen van de Britse Daily Mail, dat op X werd verspreid door de baas van dat platform, Elon Musk. Zijn bericht werd al 36 miljoen keer bekeken.

De Daily Mail schrijft met koeienletters dat de regering van president Biden "TOEGEEFT" 320.000 migranten in het geheim naar de VS te hebben gevlogen. Hun bron is een artikel op de website van de Amerikaanse anti-immigratiedenktank Center for Immigration Studies (CIS), waarin melding wordt gemaakt van een Freedom of Information Act (FOIA)-rechtszaak.

Die rechtszaak zou aan het licht hebben gebracht dat de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP) "geheime vluchten" heeft goedgekeurd die honderdduizenden "ontoelaatbare vreemdelingen" (inadmissible aliens) naar de VS brachten. Dat woordje "ontoelaatbaar" werd door de Daily Mail en Musk dus veranderd in "illegaal". Hoe dan ook rammelt het verhaal al vanaf de oorspronkelijke bron CIS.

Niet geheim, niet illegaal

Dat het CIS een FOIA-zaak heeft aangespannen, zal best. Dat doet de denktank namelijk regelmatig, zo blijkt uit deze database voor FOIA-zaken. Dat één van die zaken zou hebben onthuld dat de regering Biden in het geheim illegale vluchtelingen invliegt, is onzin.

Het beleid waarnaar telkens wordt verwezen, door CIS en de Daily Mail, werd namelijk in 2023 door president Biden publiekelijk aangekondigd. Op 5 januari maakte Biden bekend dat hij het "parole program" van zijn regering zou uitbreiden. Hij wilde daarmee iets doen aan de situatie in het zuidwesten van de VS, waar dagelijks duizenden migranten illegaal vanuit Mexico de grens proberen over te steken.

Dat programma houdt in dat mensen uit bepaalde landen op legale manier tijdelijk toegang tot de VS kunnen aanvragen. Zij hebben dan wel een financiële sponsor in de VS nodig. Ook worden zij vooraf onderworpen aan veiligheidscontroles en achtergrondchecks.

Doorgaans geldt het tijdelijk verblijfsrecht voor maximaal een jaar, maar langer is soms mogelijk. Daarna moet de persoon die het kreeg in principe weer vertrekken, tenzij die inmiddels een immigrantenstatus heeft verkregen.

De uitbreiding van het parole program ging gepaard met het invoeren van strenger uitzetbeleid voor mensen die proberen om toch via de illegale weg proberen de VS binnen te komen.

De regering Biden breidde het programma vorig jaar uit voor Cubanen, Haïtianen en Nicaraguanen, nadat het eerder al had geleid tot een grote afname van het aantal Venezolanen dat illegaal de grens probeerde over te steken.

Republikeinse staten tegen Biden

De immigranten waarover het hier gaat, komen dus op een legale manier de VS binnen. Dat neemt niet weg dat Texas en twintig andere staten onder Republikeins gezag het oneens zijn met het parole program. De staten spanden een rechtszaak aan tegen de regering Biden, maar kregen nul op het rekest. De rechter oordeelde dat de staten niet konden aantonen dat ze last hadden van een programma dat heeft geleid tot een afname van het aantal mensen dat de grens oversteekt.

Via het parole program zouden tot en met januari 2024 al 360.000 mensen uit Cuba, Haïti, Nicaragua en Venezuela legaal naar de VS zijn gekomen. Tegelijkertijd daalde het totaal aantal immigranten uit die landen met 44 procent, volgens de rechter.

(Stand van zaken: 28.03.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel India Today (gearchiveerd)

Artikel Daily Mail (gearchiveerd)

X-bericht Musk (gearchiveerd)

CIS over FOIA-zaak (gearchiveerd)

Over CIS (gearchiveerd)

Over FOIA (gearchiveerd)

Database FOIA (gearchiveerd)

Aankondiging Biden (gearchiveerd)

Migratiecijfers zuidwestgrens (gearchiveerd)

Over parole program (gearchiveerd)

White House factsheet parole program (gearchiveerd)

NPR over rechtszaak (gearchiveerd)

NYT over rechtszaak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.