Nog geen kweekvlees in Europa
3D-geprinte vleesvervanger van Redefine Meat is plantaardig
26.3.2024, 16:34 (CET)
Bestel je binnenkort in een restaurant een sappige steak op basis van dierlijke stamcellen uit de 3D-printer? Dat zou kunnen met het 'vlees' van Redefine Meat, zo klinkt het enigszins achterdochtig op sociale media. "Om het proces van 3D-printen van vlees te beginnen, biopsieerden wetenschappers een partij dierlijke stamcellen afhankelijk van het gewenste soort vlees - rund, varkensvlees, gevogelte en zelfs vis", staat er te lezen. Maar is dat echt wat Redefine Meat doet?
Beoordeling
De producten van Redefine Meat zijn plantaardig. Er zijn wel verschillende methodes om 'vlees' te 3D-printen. De methode waarbij dierlijke stamcellen wordt gebruikt is momenteel niet goedgekeurd in de EU.
Feiten
Redefine Meat is een Israëlisch voedseltechnologiebedrijf, met ook een fabriek in Nederland, dat plantaardig vlees maakt. Daarvoor gebruiken ze onder andere 3D-printers, maar al hun producten zijn plantaardig en bevatten geen dierlijke ingrediënten.
Hoewel Redefine Meat dus geen vleesvervangers 3D-print op basis van dierlijke stamcellen, bestaat die methode wel. Zogenaamd kweekvlees neemt stamcellen van een levend dier (dat dus ook niet moet sterven) om dat vervolgens in een laboratorium te cultiveren en zo vlees te 'kweken'.
Nog niet op ons bord
Het is dus technisch gezien mogelijk, maar toch zal je nog geen kweekvlees op je bord kunnen vinden. De methode is namelijk momenteel niet goedgekeurd in de EU. Dat bevestigde de EFSA, de Europese voedselveiligheidautoriteit, aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "De EU heeft één van de strengste voedselveiligheidstandaarden ter wereld", zo zegt een woordvoerder.
Kweekvlees valt namelijk onder de regelgeving van 'nieuwe voedingsmiddelen'. Daarbij is onder andere een veiligheidsevaluatie van de EFSA noodzakelijk. "Van de ongeveer 240 aanvragen voor nieuwe voedingsmiddelen die we hebben gekregen sinds de nieuwe wetgeving in 2018, hebben we nog geen aanvraag over producten op basis van kweekcellen met dierlijke oorsprong", verduidelijkt de woordvoerder. Later dit jaar zouden er wel de eerste proeverijen voor kweekvlees komen.
(Stand van zaken: 26.03.2024)
Links
Over Redefine Meat (gearchiveerd)
Artikel EOS over kweekvlees (gearchiveerd)
Artikel Builtin (gearchiveerd)
EUFIC over kweekvlees (gearchiveerd)
Over de EFSA en procedure voor goedkeuring nieuwe voedingsmiddelen (hier en hier gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.