Conflict Israël-Hamas
Foto van betoger met Hitlergroet komt uit Canada
22.3.2024, 14:22 (CET)
Een Hitlergroet tijdens de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam, volgens gebruikers op X en Facebook is het de zoveelste opstoot in het conflict tussen Israël en Palestina. Er gaat een foto rond van een man die een nazigroet zou vertoond hebben tijdens een pro-Palestijnse betoging gericht tegen de opening van het museum begin maart. Klopt dit wel?
Beoordeling
Nee, dit klopt niet. De foto is echt, maar dateert van oktober 2023 tijdens een pro-Palestijnse betoging in Calgary (Canada) en heeft niets te maken met de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam.
Feiten
Een reverse image search van de foto in de zoekmachine Google Lens toont verschillende resultaten op Facebook, X en Instagram. Daar circuleert de foto zeer sterk. Dezelfde zoekopdracht, maar met een specificatie van de datum vóór de opening van het Holocaustmuseum (10 maart 2024), toont al verschijningen van de foto in 2023. Dit wijst er op dat de foto mogelijk geen verband heeft met het Holocaustmuseum.
Een van die resultaten leidt naar een Facebookpagina van Canadees-Israëlische studenten die is opgericht als steun voor Israël onder de naam 'SSI UofC Chapter'. Ze zijn deel van de universiteit van Calgary in Canada en daar ook actief. In hun fotoalbum is de foto met de Hitlergroet te vinden. De foto dateert van 31 oktober 2023 en zou volgens het bijschrift naast de foto van een pro-Palestijns protest komen dat twee dagen eerder plaatsvond eerder in de stad. Ook staat er dat de foto door het Instagramkanaal @rae_austinn genomen werd.
Lokale berichtgeving van de universiteitskrant schrijft dat er toen effectief een pro-Palestijnse protest aan de gang was, georganiseerd door de Palestine Advocacy Club en de Muslim Students’ Association. Dat is ook te zien op een affiche op de Facebookpagina van Justice for Palestinians, een pro-Palestijnse organisatie in Calgary.
Dpa probeerde contact op te nemen met het Instagramkanaal @rae_austinn om bevestigd te krijgen dat de foto effectief daar genomen werd, maar kreeg geen gehoor. Een gelinkt Instagramkanaal bracht echter wel resultaat: de foto werd daar op 10 maart opnieuw gedeeld met het bijschrift: "Genomen in Calgary, Alberta, Canada door een vriend van mij. Dit lieve mens was in onze gezichten aan het schreeuwen toen de foto werd genomen. 2023 in CANADA."
Opening van het Holocaustmuseum
De opening van het Holocaustmuseum vond plaats op zondag 10 maart en is daarmee het eerste museum in Nederland waarin de Jodenvervolging centraal herdacht wordt. Die opening verliep echter niet zonder slag of stoot. Er zouden heel wat antisemitische zaken geroepen zijn door demonstranten, meldt de NOS.
In de context van het conflict tussen Israël en Hamas is de opening van het museum hoe dan ook controversieel. Zo was de Israëlische president Herzog ook aanwezig bij de opening in naam van de Israëlische instellingen. Herzog is zeker geen onbesproken figuur en kreeg al heel wat internationale kritiek voor zijn rol in het conflict, aldus de NOS.
Maar belangrijk is dus wel dat de foto met de Hitlergroet niets met de opening van het museum te maken heeft.
(Stand van zaken: 20.03.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Facebookpagina I & II (I & II gearchiveerd)
Facebookpagina 2 (gearchiveerd)
Facebookpost uit album (gearchiveerd)
Instagramprofiel (gearchiveerd)
X-post I & II (I & II gearchiveerd)
Info over reverse image search (gearchiveerd)
Reverse image search I & II (I & II gearchiveerd)
Artikel uit universiteitskrant (gearchiveerd)
Artikel NOS I & II (I& II gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.