Video uit context genomen
Fatale steekpartij in Turkije in 2023
13.3.2024, 15:55 (CET)
Opgelet: de beelden in deze factcheck zijn zeer gewelddadig van aard
Beelden van een brute en bloedige steekpartij, die zou hebben plaatsgevonden in Barcelona, werden gedeeld op Telegram en vonden zo ook de weg naar Facebook. "Een Noord-Afrikaan steekt in het bijzijn van ooggetuigen een Spaanse inwoner dood", zo klinkt het. "Deze inboorlingen tonen hun dankbaarheid wel op erg vreemde wijze", besluiten de sociale mediagebruikers.
De fundamentele feiten van een verhaal juist hebben vooraleer die online te delen, is altijd een goed idee, en dat is waar het hier misliep. De beelden zijn echt, maar werden volledig uit context gerukt.
Beoordeling
Het steekincident vond plaats in de Turkse stad Aydin in februari 2023. Zowel dader als slachtoffer waren Turks. Het heeft geen enkele link met Spanje, Barcelona of migratie.
Feiten
Een reverse image search van screenshots van de beelden brengen de ware context al snel aan het licht. Meerdere Turkse artikels maken duidelijk dat de beelden helemaal niet uit Spanje of Barcelona komen.
Het incident vond plaats eind februari 2023 in de stad Aydin, in het zuidwesten van Turkije. De dader, Tekin E., stak het slachtoffer Adem Y. meermaals neer in het hoofd, oor en lichaam. Hij werd in levensbedreigende toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar hij een maand later bezweek aan zijn verwondingen.
Beide mannen bleken reeds een strafblad te hebben en de dader was ook maar net vrijgekomen uit de gevangenis toen hij Adem Y. aanviel. De twee waren bekenden van elkaar, aldus de dader. Een ruzie over een drugsdeal zou de oorzaak van het geweld zijn.
Ook in Turkije was de video het onderwerp van desinformatie, maar toen negatief gericht op Syriërs. Turks persagentschap Anadolu Agency bevestigde toen ook al dat beide mannen Turken zijn. Kortom, het jammerlijke incident heeft helemaal niets te maken met Spanje, Barcelona of migratie. De beelden werden volledig buiten context gedeeld.
(Stand van zaken: 13.03.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Telegrambericht (gearchiveerd met video)
Turkse artikelen over het incident I, II & III (I, II & III gearchiveerd)
Over een reverse image search (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.