Reclameregels olie-industrie

Canadees wetsvoorstel verkeerd geïnterpreteerd

20.02.2024, 16:35 (CET)

Wetsvoorstellen zijn niet altijd even toegankelijk. Dat kan leiden tot compleet foute interpretaties, zoals ook het geval is met een Canadees wetsvoorstel over reclameregels voor de olie-industrie.

Canadese wetgevers zouden wat willen doen aan het klimaatscepticisme met een nieuwe wet, zo klinkt het verontrust op sociale media. Via een nieuwe wet zou het mogelijk worden om klimaatsceptici gevangen te zetten. Klinkt als een zeer grove maatregel, maar het is niet de realiteit. Eigenlijk wordt een wetsvoorstel verkeerd geïnterpreteerd.

Beoordeling

Onder het wetsvoorstel zou de promotie en reclame van fossiele brandstof verboden worden. Dat is als het wetsvoorstel ook effectief wet wordt, wat niet gegarandeerd is op dit moment.

Feiten

Het wetsvoorstel werd op 5 februari ingediend door parlementslid Charlie Angus (NPD). De titel zegt duidelijk dat het over de reclame van fossiele brandstoffen gaat. In de inleiding maakt het wetsvoorstel de vergelijking met de tabaksindustrie, hetgeen Angus ook benadrukte tijdens een persconferentie. Die zijn al jaren onderworpen aan strenge reclameregels.

Het wetsvoorstel voorziet een expliciete uitzondering voor het uiten van meningen. De wet, als die effectief tot stand komt, zou dus niet kunnen gebruikt worden om klimaatsceptici te bestraffen.

Onzekerheid

En of het voorstel effectief wet wordt is nog niet zeker. Het wetsvoorstel komt niet van premier Trudeau of één van de grote partijen in het parlement. Angus is lid van een minderheidspartij en het is dus niet gegarandeerd dat de nodige steun kan worden gevonden in het parlement. Ook van binnen zijn eigen partij komt er kritiek op het wetsvoorstel.

Momenteel staat het wetsvoorstel nog maar in de allereerste etappe van het legislatieve proces, met de eerste lezing in het parlement. Waarschijnlijk zal het debat en de stemming volgen in de herfst. Kortom, het is niet zeker of dit wetsvoorstel werkelijk het daglicht zal zien. En zelfs als dat zo is, gaat het enkel om strictere reclameregels voor de olie-industrie en niet om een algemene heksenjacht op klimaatcritici.

(Stand van zaken: 20.02.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Frontnieuws (gearchiveerd)

Wetsvoorstel C-372 (gearchiveerd)

Over parlementslid Charlie Angus (gearchiveerd)

Artikel CBC I & II (I & II gearchiveerd)

Samenstelling Canadees parlement (gearchiveerd)

Over het legislatief proces in Canada (gearchiveerd)

Artikel National Observer (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.