Nepaccount inmiddels geschorst

Gerrit Hiemstra verliet in januari 2024 het platform X

16.02.2024, 13:44 (CET)

X staat vol met nepprofielen van bekende mensen. Des te meer reden om bij een vreemd bericht kritisch te blijven en eerst zelf op onderzoek uit te gaan, voordat je een screenshot neemt.

Gerrit Hiemstra, lange tijd de iconische weerman van de NOS, stond er om bekend dat hij op X klimaatontkenners goed op hun plek kon zetten. Rond carnaval ging een X-bericht in naam van de oud-weerman viraal op sociale media: het feest zou maar één dag mogen duren, door de klimaatimpact van bier. Maar wacht even, was Hiemstra in januari 2024 juist niet van X af gegaan?

Beoordeling

Het X-bericht en bijbehorende profiel zijn niet van de echte Gerrit Hiemstra, zo laat hij dpa weten. Hij verliet in januari 2024 het platform. Verschillende aanwijzingen in het profiel laten zien dat het account nep is.

Feiten

"Ik heb niets met dit profiel te maken. Op 9 januari heb ik mijn account opgegeven", aldus Gerrit Hiemstra via de mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Dat de oud-NOS weerman X verliet was midden januari ook in de media te lezen.

Het account en bericht over carnaval zijn inmiddels al geschorst van X, maar er zijn wel gearchiveerde versies van beschikbaar. Door die te vergelijken met het gearchiveerde profiel van de echte Hiemstra uit december 2023 wordt duidelijk dat het nepaccount veel op het echte profiel lijkt, maar niet alles klopt.

Aanwijzingen

Zo is de bio anders en ontbreekt de emoji van een 'klimaatkonijn' achter de naam Gerrit Hiemstra. Het nepprofiel heeft maar 133 volgers, terwijl het echte oude profiel er toch ruim 95.000 had.

Het nepaccount is in februari 2024 opgericht - een kleine maand na het vertrek van de echte Hiemstra. Daardoor is het unieke handle wel hetzelfde (de naam achter het apenstaartje), want die werd door Hiemstra's vertrek weer beschikbaar.

De oud-weerman zou terug op X zijn "om contact te leggen met de klantenservice van mijn internetprovider". Vervolgens houdt het profiel zich niet op de vlakte, maar zendt dagelijks berichten de wereld in. Dit is moeilijk te rijmen met de stellige woorden waarmee Hiemstra X verliet. Hij vond dat het een "vrijplaats is voor lafaards, racisten en neofascisten die bewust vanachter anonieme accounts schelden, beledigen en desinformatie verspreiden".

En dat vindt hij nog steeds, zo laat hij dpa via de mail weten. "Nu blijkt dat ik zelfs na het opheffen van het account nog geconfronteerd word met het slechte beleid van dit destructieve 'sociale' platform. Er is niets sociaals aan X, in deze vorm is het een gezwel dat slechts fungeert als een instrument om de samenleving kapot te maken."

Kortom, Hiemstra heeft niets met dit profiel te maken en distantieert zich duidelijk van het platform. Ook zonder reactie van hem hadden sociale mediagebruikers hier achter kunnen komen door het profiel kritisch te bekijken.

Overigens: er zit inderdaad ongeveer 6 gram CO2 in een liter bier, dat zorgt voor de prik in de drank. Het hele productieproces meegerekend, is de CO2-uitstoot van bier nog veel hoger. Afhankelijk van de fles of het blik waar je uit drinkt, kom je ongeveer op 420 gram CO2 per liter bier uit.

(Stand van zaken: 16.02.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)

Artikel The Best Social Media (gearchiveerd)

X-bericht nepprofiel (gearchiveerd)

Nepprofiel Gerrit Hiemstra (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie echte profiel Hiemstra december 2023

Artikel AD (gearchiveerd)

Artikel Het Parool (gearchiveerd)

Over een handle (gearchiveerd)

Artikel Alles over bier (gearchiveerd)

Artikel BNR (gearchiveerd)

Artikel hier.nu (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.