Verzonnen vraaggesprek
Transcriptie van interview met Poetin blijkt vals
16.02.2024, 12:59 (CET), laatst geüpdate: 16.02.2024, 13:07 (CET)
Op sociale media (hier en hier) gaat een tekst rond waarvan wordt beweerd dat het een transcriptie is van het interview dat de Russische president Vladimir Poetin onlangs gaf aan de voormalig Fox News-presentator Tucker Carlson. Maar is dit wel een echte weergave van het gesprek?
Beoordeling
Nee, de Facebookposts met de vermeende transcriptie stonden al online voordat het interview beschikbaar was. De tekst van de transcriptie komt ook niet overeen met de werkelijke tekst van het interview.
Feiten
Tucker Carlson, voormalig presentator van het Amerikaanse tv-kanaal Fox News, nam op 6 februari 2024 een geruchtmakend interview af bij de Russische president Vladimir Poetin. Het interview is inmiddels al meer dan 17 miljoen keer bekeken op YouTube.
De tijd vooruit
Facebookposts die een transcriptie van het interview zouden bevatten, verschenen in de avond van 6 februari online. Deze post werd geplaatst om 17:45 uur, deze om 22:08 uur Nederlandse tijd.
Met name die eerste post lijkt wat aan de vroege kant, want Carlson plaatste diezelfde avond pas om 19:44 Nederlandse tijd een filmpje op zijn X-account waarin hij vertelt dat hij op het punt staat om Poetin te gaan interviewen.
Bovendien deelde Carlson op zijn Instagrampagina mee dat het interview pas op 8 februari beschikbaar zou komen op zijn website. Het verscheen daar inderdaad pas op 8 februari. De Facebookgebruikers kunnen het interview dus onmogelijk hebben gezien voordat ze hun zogenaamde transcriptie plaatsten.
Patiënt nul
Eén van de Facebookposts verwijst naar dit artikel op de Amerikaanse website amg-news.com. Het artikel bevat hetzelfde valse transcript dat in het Nederlands op Facebook circuleert, maar dan in het Engels. Dit artikel werd al geplaatst op 5 februari, dus een dag voordat het interview plaatsvond.
Dat artikel is nu geüpdatet om er nieuwe bronnen aan toe te voegen. Oorspronkelijk bevatte het artikel links naar berichten van een X-account, waarop het neppe transcript mogelijk voor het eerst verscheen – ook op 5 februari. Die berichten zijn inmiddels ook verwijderd van X, maar in een factcheck van de VRT, is er nog een gearchiveerd linkje naar te vinden.
Geen script
Hoewel het transcript dus al online verscheen voordat het interview had plaatsgevonden, zouden creatieve complotdenkers nog kunnen opperen dat het wellicht een script was voor een volledig in scène gezet interview een dag later.
Ook dat blijkt niet het geval. Het transcript vertoont nagenoeg geen overeenkomsten met wat er daadwerkelijk werd gezegd in het interview. Ook deze correcte transcriptie toont dat aan.
Tijdens het interview nam Poetin een halfuur de tijd om zijn visie op de Russische en Oekraïense geschiedenis uit de doeken te doen. Het was een eenzijdig verhaal, dat op punten ook feitelijk onjuist was. Carlson corrigeerde of onderbrak hem niet.
Poetin zij achteraf tegen een Russische journalist dat hij een beetje teleurgesteld was over het interview. Hij was verbaasd over het gebrek aan scherpe vragen van de kant van Carlson.
(Stand van zaken: 16.02.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)
Interview Carlson met Poetin (gearchiveerd)
Aankondiging Carlson op X (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Instagram Carlson (gearchiveerd)
Interview op website Carlson (gearchiveerd)
Artikel amg-news.com (gearchiveerd 5 februari, gearchiveerd 11 februari)
iSource News op X (gearchiveerd)
Correcte transcriptie (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.