Ondertiteling later toegevoegd

Timmermans krijgt in screenshot woorden in de mond gelegd

15.02.2024, 17:09 (CET)

Politici doen wel vaker straffe uitspraken, maar het woord 'dwingen' nemen ze toch niet zo graag in de mond. Dat bewijst ook dit voorbeeld van een verzonnen uitlating van Frans Timmermans.

Migratie is één van de thema's die hoog op de Nederlandse politieke agenda blijft prijken. Fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans zou recentelijk ook een harde uitspraak hebben gedaan. Een screenshot van een Tv-interview dat wordt gedeeld op sociale media zou aantonen dat hij zei: "Ik zal iedere Europeaan dwingen om asielzoekers in huis op te nemen." Nam hij die woorden echt in de mond? 

Beoordeling

De screenshot is bewerkt: Frans Timmermans deed deze uitspraak niet. Dat bevestigde zijn woordvoerder.

Feiten

Frans Timmermans deed die uitspraak niet, dat bevestigt zijn woordvoerder aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) via de mail. Enkele visuele hints in de screenshot zelf maken ook duidelijk dat niet alles hier is zoals het hoort.

Allereerst: de ondertiteling zoals die te zien is in de screenshot hoort niet bij het beeld, aangezien Timmermans de uitspraak nooit deed. De ondertiteling zelf is ook een pak kleiner dan gebruikelijk en staat op een rare plaats op het scherm. Dat zijn indicaties dat ze achteraf werden toegevoegd aan een reeds bestaand beeld.

Verder is in de linkerbovenhoek het logo van AVROTROS te zien. Tenminste, hun logo tot de herfst van 2020. Toen ging de omroep in een nieuw jasje met een turquoise logo. Weg was het oude grijzige logo zoals die te zien is in de screenshot.

De tweede hint bevindt zich op het gezicht van Timmermans: zijn bril. Dat is in de gedeelde screenshot een transparant model in acetaat. Hij droeg die bril vanaf 2019. Recent heeft hij die bril ingeruild voor een sober metalen model. Hoewel de exacte datum van de uitzending waar de screenshot van komt niet achterhaald werd, duiden die twee elementen erop dat het fragment tussen 2019 en oktober 2020 is verschenen bij de AVROTROS.

Migratie

In die periode werkte Timmermans in Brussel bij de Europese Commissie. Daar zat hij nooit op migratie. Hij voerde in 2019 campagne voor de Europese sociaal democraten, waar thema's als klimaatverandering, Europa en ook migratie ter sprake kwamen. Maar alsnog: op Nederlandse televisie deed Timmermans de dwangmatige uitspraak niet.

Met de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 sprak zijn partij GroenLinks-PvdA enkel over het feit dat migranten eerlijk moeten worden verdeeld over de gemeentes, die ook de nodige middelen voor die opvang moeten krijgen.

(Stand van zaken: 15.02.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier & hier)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Bericht op X (gearchiveerd)

Marketing Tribune over nieuw AVROTROS-logo (2020) (gearchiveerd)

Biografie Frans Timmermans via Europese Commissie (gearchiveerd)

Artikel EenVandaag (2019) (gearchiveerd)

Artikel EenVandaag (2023) (gearchiveerd)

Standpunt GroenLinks-PvdA over migratie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.