Nepreportage boerenprotesten
Gevel van Oekraïense ambassade in Parijs bleef mestvrij
14.2.2024, 19:06 (CET), laatst geüpdate: 16.2.2024, 11:58 (CET)
Franse boeren komen al wekenlang op straat in protest en nu zouden ze een nieuw doelwit hebben: de Oekraïense ambassade in Parijs. Dat zou toch moeten blijken uit een nieuwsreportage die ogenschijnlijk van Euronews zou zijn en die wordt gedeeld op sociale media. De Oekraïense ambassadeur zou in een brief de Franse boeren hebben opgeroepen om hun protestacties stop te zetten, met mest op de gevel van de ambassade als gevolg. De voorzitter van een nationale landbouwersunie zou zich dan weer achter de boeren hebben geschaard. Klinkt als een sappig verhaal, maar is er ook iets van aan?
Beoordeling
De video en de inhoud ervan is nep. Dat bevestigen ook Euronews, de Oekraïense ambassade en de Franse landbouwersunie FNSEA.
Feiten
De video draagt het logo van Euronews in de rechterbovenhoek. Maar op de hun website is er geen spoor van te vinden. Dat bevestigt ook Petere Barabas, de chief content manager van Euronews aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Deze video heeft niets te maken met Euronews", zo zegt hij. En bij nadere inspectie blijkt dat de hele video een fabricage is.
Zo is de Oekraïense ambassade in Parijs gevestigd op de Avenue de Saxe. Op Google Maps is te zien dat het gebouw gelegen is op een hoek en een kenmerkende gebogen façade heeft. Dat komt visueel niet overeen met het door mest bedekte gebouw in de nepreportage.
De beelden in het begin van de nepreportage zijn dan wel echt, maar dateren van 15 december 2023 en werden gemaakt in Dijon, niet Parijs. Daar bedekten boze boeren het gebouw van de regionale Raad met mest. Op Google Maps is te zien dat dat kantoorgebouw wél overeenkomt met het gebouw dat te zien is in de nepreportage.
Verzonnen brief
De brief die aan de basis van het 'incident' zou moeten liggen is eveneens nep. Dat bevestigt de Oekraïense ambassade in Parijs dpa. "Zowel deze video als de brief die daarin vermeld wordt is nep. Het werd nooit geschreven of verzonden door de ambassade van Oekraïne in Frankrijk", zo klinkt het.
Verder is er in de neppe reportage ook een verzonnen quote van Arnaud Rousseau, voorzitter van de Franse landbouwersunie FNSEA. Een woordvoerder van het FNSEA liet dpa weten dat Rousseau "deze opmerkingen nooit heeft gemaakt".
Bredere trend
Het is ook niet de eerste keer dat een nepvideo met verzonnen nieuws dat Oekraïne in een slecht daglicht moet stellen de ronde doet op sociale media. Er was al eerder een andere nepvideo van Euronews, zo vertelde Peter Barabas van Euronews nog. "In het afgelopen jaar hebben we verschillende gevallen gezien van vervalste Euronewsvideo's op sociale media."
Dpa schreef ook al eerder over vervalste correspondentie die werd toegeschreven aan de Oekraïense overheid of diens ambassade. De exacte herkomst van deze nepvideo is niet duidelijk, maar het werd wel al eerder gedeeld op Russische Telegramkanalen voor het de weg naar Nederland vond.
Deze vervalsingen worden steeds gretig gedeeld op pro-Russische kanalen. Daarom kondigde de Raad van de Europese Unie eind juli vorig jaar een reeks sancties aan tegen een aantal media en personen die deze desinformatie op een georganiseerde wijze verspreiden.
(Stand van zaken: 14.02.2024)
Opmerking: deze factcheck werd geüpdate om quotes van Euronews toe te voegen aan de eerste en zesde paragraaf van de feiten.
Links
Facebookpost I, II & III (I, II & III gearchiveerd, gearchiveerde video)
Zoekresultaat Google voor video (gearchiveerd)
Oekraïense ambassade in Parijs op Google Maps (gearchiveerd)
Artikel France Bleu over protestactie in Dijon op 15.12.2023 (gearchiveerd)
Locatie Regionale Raad Bourgogne-Franche-Comté op Google Maps (gearchiveerd)
Voorbeeld ander nepartikel Euronews (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.