Microchips blijven vliegen

Onderzoek uit 2021 leidt tot complotten over chipimplantaten

07.02.2024, 20:40 (CET)

Het recept voor nepnieuws? Neem een oud nieuwsartikel en plak er alle complottheorieën die je kan bedenken aan vast. Of het ook maar enig hout slaat, maakt de auteurs zo te zien helemaal niets uit.

Vliegende microchips die de mensheid in de gaten kunnen houden: het zou het nieuwe project zijn van het World Economic Forum (WEF). Althans, dat beweren websites die eerder al betrapt werden op het verspreiden van nepnieuws. De chips zouden bij mensen geïmplanteerd worden: de volgende stap in de totale controle van het WEF over de wereldbevolking. De Israëlische denker Yuval Noah Harari zou de organisatie daarom als "ontwerper van alle toekomstig leven" hebben omschreven. Dat klinkt allemaal als een griezelige complottheorie: en daarbij blijft het ook.

Beoordeling

De Amerikaanse Northwestern University ontwikkelde in 2021 kleine elektrische microchips die net als de zaden van bomen meegevoerd kunnen worden met de wind. Het WEF heeft hier niets mee te maken, en de chips zijn niet als implantaten bedoeld. Harari deed geen uitspraak over het WEF als zijnde "ontwerper van alle toekomstig leven".

Feiten

De artikelen met nepnieuws werden eind januari 2024 geplaatst op websites als The People's Voice en Frontnieuws. Het verhaal over de geïmplanteerde chip baseren ze op een nieuwsbericht van de Amerikaanse nieuwszender NPR, van 23 september 2021.

Daarin valt te lezen dat onderzoekers van de Norhtwestern University een zwevende microchip ontwikkelde. Voor de chip lieten ze zich inspireren door zaden van bomen, die zich door de wind mee laten bewegen. Deze minuscule chips kunnen dat ook, waardoor ze informatie kunnen verzamelen over luchtverontreiniging en het verspreiden van ziektes. Van een implantaat is dus absoluut geen sprake.

In een interview spreekt de hoofdonderzoeker van het project John A. Rogers de term "population surveillance". The People's Voice en Frontnieuws interpreteren dit alsof het om "controle over de mensheid" zou gaan, maar daar zitten ze fout. In de academische wereld wordt de term population surveillance enkel gebruikt in een medische context. Het betreft het in de gaten houden van gegevens die iets zeggen over de volksgezondheid. Het gaat niet om spionage in een bredere context.

Geen connectie met het WEF

In de nepnieuwsartikelen wordt beweerd dat de Northwestern University een toelage van het WEF ontvangt. In de jaarrapporten van het WEF van de afgelopen jaren is niks over deze toelage terug te vinden. Uit het meest recente statuut van het WEF valt evenwel nergens af te leiden dat deze academische instellingen sponsort. De connectie tussen het WEF en de vliegende microchips bestaat dus enkel in de hoofden van sommige complotdenkers.

Patent van Bill Gates

In de tekst worden ook nog Bill Gates en het patent 6.754.472 van Microsoft bij het verhaal gehaald. In het patent uit 2004 wordt een methode omschreven om energie en data door het menselijk lichaam te transporteren. De mens zou kunnen dienen als een soort netwerkverbinding tussen apparaten. Van een microchip die geïmplanteerd wordt is in dit patent geen sprake.

Foute interpretatie woorden Harari

Om de hele complottheoriepot open te trekken wordt in een volgende paragraaf ook nog de Israëlische historicus en futoroloog Yuval Noah Harari aangehaald. In een begeleidende video in het artikel van The People's Voice hoor je hem in een fragment spreken over "de revolutie in de biologische wetenschappen". In het artikel wordt dit direct aan Bill Gates gekoppeld, maar in het fragment noemt Harrari de Microsoft oprichter niet. Dat doet hij ook niet in het hele interview, dat hij acht jaar geleden aan TVO Today gaf.

Op een ander moment in het interview zegt Harari het volgende: "We’re going to be the intelligent designers of the future of life in the universe." In The People's Voice worden de woorden 'we're' verward met de afkorting 'WEF', en legt Harari dus verkeerdelijk in de mond dat het WEF de schepper zal zijn van alle toekomstige leven in het universum.

Geen wetgevende macht voor de FDA

Tenslotte verwijst de auteur naar een artikel dat eerder op diens eigen website verscheen. De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA), zou zogenaamd gezegd hebben dat voor klinische proeven geen toestemming meer nodig is. Dat klopt niet, en in het algemeen heeft de FDA geen wetgevende macht en kan zoiets nooit algemeen doorvoeren.

Wel nam de FDA binnen haar eigen werkwijze een nieuwe regel aan waardoor voor proeven met een minimaal risico geen officiële toestemming meer nodis is.

Kortom: in de artikelen wordt een onderzoek naar vliegende microchips met veel fantasie aan elkaar gepuzzeld met het WEF, Bill Gates, Harrari en de FDA. Een logische verbinding met de werkelijkheid en feiten zijn ver te zoeken.

(Stand van zaken: 07.02.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The People's Voice & Frontnieuws (gearchiveerd hier & hier)

Over The People's Voice & Frontnieuws (gearchiveerd hier & hier)

Artikel NPR (gearchiveerd)

Artikel Northwestern University (gearchiveerd)

Over population surveillance (gearchiveerd)

Jaarrapporten & statuut WEF (gearchiveerd hier & hier)

Patent Microsoft & info over (gearchiveerd hier & hier)

Interview TVO Today (gearchiveerd)

Ouder Artikel The People's Voice (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.