Video uit 2022
Amerikaans konvooi demonstreerde tegen coronamaatregelen
1.2.2024, 16:59 (CET)
Een video van slechte kwaliteit met een snelweg, wat droog land en toeterende vrachtauto's: er is weinig voor nodig om het internet op hol te laten slaan. Volgens Facebookgebruikers zijn duizenden truckers op weg naar Texas om daar de grens met Mexico te verdedigen. Dat is nogal wat: is er iets van waar?
Beoordeling
De video toont een protestkonvooi uit 2022. Die noemden zichzelf 'The People's Convoy' en reden dat voorjaar naar Washington D.C. om tegen de coronamaatregelen te protesteren. Momenteel is een ander protestkonvooi, 'Take Our Borders Back', op weg van oost naar west Amerika: niet specifiek naar Texas.
Feiten
In de video is 'The People's Convoy' the lezen. Dat blijkt een organisatie te zijn, die in het voorjaar van 2022 een protest organiseerde tegen de coronamaatregelen van toen. In een konvooi zetten demonstranten koers naar de hoofdstad Washington. Drie weken lang reden ze rondjes over de rondweg van de stad, in een poging de stad binnen te komen. Dat lukte niet.
Door op sociale media te zoeken naar video's van dit protest met het jaartal 2022, is dezelfde video die nu op Facebook rondgaat terug te vinden. Op 27 februari 2022 werd een langere versie van het filmpje op dit TikTok-kanaal gedeeld.
Volgens de post zou de video gemaakt zijn op de I-40 in Texas. Dat is een snelweg dwars door de VS. De weg loopt door het noorden van de staat Texas, onder andere door de stad Amarillo. AFP wist de exacte filmlocatie op de snelweg te achterhalen: dat was op een snelwegovergang net voorbij het plaatsje Groom.
In krantenartikelen van 27 februari 2022 zijn vergelijkbare beelden van het konvooi te zien, toen het door Amarillo reed. De video is dus bijna twee jaar oud en toont geen recent truckkonvooi op weg naar Texas om de grens te beveiligen. Maar, waarom zou dit überhaupt het geval zijn?
Ruzie tussen staat en federale overheid
Het is namelijk wel onrustig in het zuiden van Amerika. De republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, is in een strijd verwikkeld met de regering van president Joe Biden over de grens met Mexico. Abbott wil dat de migratie stopt en is op eigen hand begonnen met onder andere meer prikkeldraad aanleggen op de grens.
Het Hoge Gerechtshof van de VS oordeelde vorige week dat dat mag, maar dat de federale overheid onder leiding van Biden dit prikkeldraad vervolgens ook weer weg mag halen. De federale macht staat hier dus boven die van de staat. En dat treft een gevoelige snaar in Texas.
Take Our Borders Back
Tegen deze achtergrond werd het initiatief 'Take Our Borders Back' opgezet, gesteund door Amerikaanse rechts-extremisten en aanhangers van de QAnon theorie. Ze willen de VS beschermen tegen een "invasie" van migranten en willen tienduizenden vrachtwagens mobiliseren om de vluchtelingen tegen te houden.
Afgelopen maandag startte een protestkonvooi van de organisatie in Virginia. Dat was dus drie dagen later dan de Facebookposts die op 26 januari al beweerden dat er een konvooi naar Texas op weg zou zijn.
Op moment van schrijven is het konvooi onderweg naar de westkust. De demonstranten rijden dus wel door Texas, maar zijn niet expliciet op weg naar de zuidelijke staat. Op de website van de organisatie is de route terug te vinden.
Kortom: konvooiprotesten komen vaker voor in de VS. Dat maakt het des te belangrijker ze goed uit elkaar te houden.
(Stand van zaken: 01.02.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd hier & hier, gearchiveerde video)
Artikel Reuters (gearchiveerd)
The Washington Post (gearchiveerd)
TikTokbericht (gearchiveerd met video)
Over I-40 & I-40 in Texas (gearchiveerd hier & hier)
Exacte locatie video Google Street View (gearchiveerd)
Artikel Amarillo Globe News (gearchiveerd)
Artikel Business Insider (gearchiveerd)
Artikel MediaMatters (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.