Capricorn One

Sciencefictionfilm zet Marslanding in scène

01.02.2024, 10:45 (CET)

Geheime documenten en beelden publiceren die sommigen liever verborgen hadden gezien, dat is wat Wikileaks doet. Maar zeggen dat Wikileaks wat gelekt heeft, maakt datgene niet automatisch waar.

De 'Sea of Tranquility' is de plek op de maan waar de eerste maanlanding zou hebben plaatsgevonden. Zou, want Wikileaks zou beelden gelekt hebben waaruit moet blijken dat de maanlanding gewoon hier op aarde - in de Amerikaanse staat Nevada - werd opgenomen. Onthulde Wikileaks een groot NASA-geheim of wordt de organisatie ten onrechte met deze beelden in verband gebracht? 

Beoordeling

De video is niet gelekt door Wikileaks en toont niet hoe de maanlanding met Neil Armstrong en Buzz Aldrin in scène is gezet. Het is een mengeling van authentieke beelden van het Apolloprogramma en (de making-of) van de film Capricorn One.

Feiten

Mocht Wikileaks de beelden hebben gelekt, zouden ze op de website of sociale media van de organisatie moeten zijn te vinden. Een zoektocht naar maanlandingsbeelden die in Nevada zouden zijn opgenomen leveren bij beiden echter niets op.

De gedeelde video begint wel degelijk met authentieke beelden van de maanlanding, zoals het moment waarop Neil Armstrong uit de maanlander stapt of hij en Buzz Aldrin die hun ruimtepak aandoen.

Capricorn One

Voor de rest zijn het toch voornamelijk beelden uit de film Capricorn One. Het plot van deze film uit de eind jaren zeventig gaat, treffend genoeg, over een aantal astronauten wiens missie naar Mars geannuleerd is en die beslissen om hun Marslanding dan maar in scène te zetten. 

De film gaat dus over het namaken van een Marslanding in een filmstudio. In de zogezegd door Wikileaks gelekte beelden zijn ook nog scènes te zien uit de making-of van Capricorn One. 

De man die in de video op sociale media te zien is in seconde 0:16 is in de making-of zichtbaar op 39:38. De screenshot die zichtbaar is in de Facebookpost is dan weer een ingezoomde versie van deze scène.

En zo zit de video vol met een mengeling van authentieke beelden van het Apolloprogramma en (de making-of) van Capricorn One. Het idee dat de maanlanding zou zijn opgenomen in Nevada wordt met deze video dus zeker niet aangetoond. Sterker nog, Capricorn One is ook niet opgenomen in de woestijn van Nevada, maar in Californië.

Hoewel de zogenaamde Wikileaksvideo nu opduikt op sociale media, is die niet nieuw, maar gaat die al een tijdje mee. Zo werden de beelden al in mei 2019 geanalyseerd op het forum van Metabunk.org.

(Stand van zaken: 31.01.2024)

Links

Britannica - Neil Armstrong (gearchiveerd)

Gearchiveerde video I & II

Facebookbericht (gearchiveerd)

Bericht op X, I & II (gearchiveerd hier en hier)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Website en X-account Wikileaks (gearchiveerd hier en hier)

Zoekopdracht website en X-account (gearchiveerd hier en hier)

One Small Step, One Giant Leap (gearchiveerd)

Making-of Capricorn One (gearchiveerd)

Capricorn One (gearchiveerd)

Apolloprogramma (gearchiveerd)

Opnamelocaties Capricorn One (gearchiveerd)

Forum Metabunk (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.