Video in foute context

Tanks reden door de woestijn in Chili

05.02.2024, 15:17 (CET)

De andere kant van de wereld lijkt soms nogal op elkaar. Een woestijn in het ene land, is niet makkelijk van het andere land te onderscheiden. En juist daarom moet je online altijd kritisch blijven.

Tanks rollen een straat over en het doorgaande verkeer wordt tegengehouden. Dat allemaal in een droog en zanderig woestijnlandschap. Tegelijkertijd liggen op het Amerikaanse politieke toneel president Biden en de republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, al een tijdje in de clinch over wie de meeste zeggenschap heeft over het grensgebied met Mexico. Volgens sociale mediagebruikers zien we in een video dan ook Texaanse strijdkrachten die zich opmaken voor iets groots. Kan daar iets van kloppen?

Beoordeling

Nee. De vide is opgenomen in Chili. De tanks kruisen de hoofdverkeersader in de regio Antofagasta: de Panamericana, die ook Ruta 5 genoemd wordt.

Beoordeling

Verschillende details wijzen erop dat de video in Chili is opgenomen. Zo is vanaf seconde 0:04 in de video een groen straatbord te zien. Een pijl wijst rechtdoor, daarnaast is de naam van de Chileense stad Calama te ontcijferen. De pijl daarboven wijst naar rechts, naar 'Est. O'higgins'.

Hiermee is de locatie van de video gemakkelijk te vinden: ten oosten van de Chileense stad Antofagasta op de Ruta 5, net voor de afslag naar Estación O'Higgins.

Vanaf seconde 0:03 is overigens ook nog het nummerbord van de rode pick-up truck te zien: SB-TJ-70. Dat komt in opmaak niet overeen met Texaanse nummerborden, maar wel met die uit Chili. In de video zijn dus geen Texaanse strijdkrachten te zien die zich op een confrontatie in de zuidelijke staat voorbereiden.

Legertraining 'Puño de Acero 2023'

De vroegste versie van de video die Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon vinden staat op dit TikTok-profiel. Het lijkt er op dat de eigenaar ervan vrachtwagenchauffeur is: het profiel staat vol met filmpjes van de weg in Chili, vanuit een vrachtwagencabine (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier).

De video met de tanks werd op 6 november 2023 gepost. In die maand voerde het Chileens leger in de regio Antofagasta de militaire oefening 'Puño de Acero 2023' uit. Dpa zocht contact met het Chileense leger voor een bevestiging hiervan, maar kreeg tot op heden geen antwoord.

Conflict in de VS

Het conflict tussen president Biden en de Texaanse gourveneur Abbott blijkt goed voer voor desinformatie: vorige week ontkrachtte dpa al een claim over een vrachtwagenkonvooi dat op weg naar de zuidelijke staat zou zijn.

Abbott wil dat de migratie naar de VS via de grens met Mexico stopt, en is onder andere begonnen met meer prikkeldraad plaatsen. Het Hoge Gerechtshof in de VS oordeelde in januari dit jaar dat dit prikkeldraad ook weer weggehaald mag worden door de federale overheid. De federale macht staat hier dus boven die van de staat, en dat treft een gevoelige snaar bij veel Texanen en Amerikanen. Inmiddels hebben 25 republikeinse gouverneurs hun steun voor Texas uitgesproken.

(Stand van zaken: 05.02.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

X-bericht (gearchiveerd)

Artikel BBC I & II (gearchiveerd hier & hier)

Locatie Google Maps & Street View (gearchiveerd hier & hier)

Nummerborden Texas & Chili (gearchieerd hier & hier)

Tiktokbericht (gearchiveerd)

TikTokberichten I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)

Persbericht Chileense leger (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.