Tragisch toevel

Massaschutter in Buffalo had een racistisch motief

25.01.2024, 17:51 (CET)

Een slachtoffer van een vreselijke schietpartij in Buffalo, New York, hoopte een motor uit te vinden die op water kon draaien. Zijn dood had echter niets met zijn experimenten te maken.

In mei 2022 werd de Amerikaanse staat New York opgeschrikt door een schietpartij in een winkelcentrum in Buffalo. Een van de mensen die daarbij om het leven kwam, was de beveiliger Aaron Salter. Op Facebook claimt een gebruiker dat Salter werd vermoord omdat hij een "wateraangedreven motor" zou hebben uitgevonden. "Het systeem wil wanhopig elke vrije energietechnologie verbergen," beweert de toetsenbordridder. Maar is daar enig bewijs voor?

Beoordeling

Nee, er is geen enkele aanwijzing dat Salter vermoord zou zijn vanwege zijn vermeende uitvinding. Daarentegen heeft de moordenaar zelf bekend dat hij handelde vanuit racistische motieven. Alle feiten wijzen erop dat dat inderdaad het geval was.

Feiten

Aaron Salter was een voormalig politieagent in Buffalo, New York. Sinds zijn afscheid bij de politie werkte hij als beveiliger in Tops Friendly Market. In zijn vrije tijd knutselde hij aan een automotor waarvan hij hoopte dat die ooit op water zou kunnen draaien, zoals de video in de Facebookpost laat zien.

Op 14 mei 2022 bestormde een destijds achttienjarige jongen de Tops Friendly Market met een zwaar aanvalswapen. Beveiliger Salter probeerde de aanvaller uit te schakelen, maar zijn schot drong niet door diens kogelvrije vest heen. Daarop schoot de jongen Salter dood.

Al snel werd duidelijk dat de moordenaar een racistisch motief had. Voor zijn aanval publiceerde hij namelijk een manifest online, waarin hij zijn intenties duidelijk omschreef: "zoveel mogelijk zwarten doden." Alle tien de dodelijk slachtoffers hadden inderdaad een Afro-Amerikaanse achtergrond.

In de rechtbank bekende de aanvaller schuld toen hem werd gevraagd of hij de slachtoffers had vermoord vanwege hun 'ras'. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, die nog zou kunnen worden omgezet in de doodstraf. Zijn vreselijke daden hadden dus niets met Aaron Salters hobbyproject te maken, maar alles met zijn racistische ideologie.

Omvolkingstheorie

Uit het manifest dat de schutter voor zijn aanval publiceerde, blijkt dat hij beïnvloed was door een complottheorie die bekend staat als de grote omvolkingstheorie of de great replacement theory. Die theorie houdt in dat er een bewust plan zou bestaan, bekokstooft door zekere 'elites' om de witte bevolking van Europa en de VS te 'vervangen' door niet-witte mensen. Vaak is er ook een antisemitische ondertoon.

De schutter van Buffalo besteedde in zijn manifest veel aandacht aan dergelijke denkbeelden. Hij schreef over een "witte genocide" en noemde zwarte mensen "vervangers". Ook hij noemde "de Joden" als de uiteindelijke schuldigen in dit verhaal.

Grote delen van zijn manifest waren gekopieerd uit een eerder manifest, gepubliceerd door de man die in 2019, gemotiveerd door dezelfde complottheorie, 51 mensen doodde bij twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Beide moordenaars filmden hun daden en zonden ze live uit op streamingplatforms.

Automotor op water

De Facebookpost brengt de moord op Aaron Salter overigens in verband met de dood van Stanley Meyer in 1998. Ook Meyer zou volgens de Facebookgebruiker zijn vermoord nadat hij een automotor zou hebben uitgevonden die op water zou kunnen draaien. Er is echter geen enkel bewijs voor de bewering dat Meyer zou zijn vermoord. Zijn officieel vastgestelde doodsoorzaak was een aneurysme.  

Bovendien waren noch Salters, noch Meyers experimenten succesvol. Waterstof, dat kan worden geproduceerd door water met behulp van elektrolyse te splitsen, kan als brandstof worden gebruikt. De productie van waterstof is echter complex en kost veel energie. Experimenten als die van Salter, Meyer en anderen worden door wetenschappers dan ook afgedaan als onrealistisch.

(Stand van zaken: 25.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video I en II gearchiveerd)

AP over schietpartij (gearchiveerd)

Over Aaron Salter (gearchiveerd)

Over Salters hobby (gearchiveerd)

Rapport openbaar aanklager staat NY (gearchiveerd)

AP over slachtoffers (gearchiveerd)

AP over bekentenis (gearchiveerd)

ABC News over strafproces (gearchiveerd)

Sky over omvolkingstheorie (gearchiveerd)

BBC over Christchurch (gearchiveerd)

Dispatch over dood Meyer (gearchiveerd)

Over elektrolyse (gearchiveerd)

AFP over wateraangedreven motoren (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.