Trending geluid

Video Duits boerenprotest bewerkt met audio van voetballeuze

25.01.2024, 18:18 (CET)

Duitse boeren komen al een tijdje op straat in protest. Een video waarin ze zouden scanderen dat ze er genoeg van hebben, wordt gedeeld op sociale media. Maar dat geluid werd achteraf toegevoegd.

"Wir haben die Schnauze voll", oftewel "we hebben er genoeg van". Dat is wat een groep Duitse boeren zou hebben gezongen tijdens een protestactie in Wolgast, aan de Baltische zee. Een video daarvan wordt nu gedeeld op sociale media. Dat de Duitse boeren niet gelukkig zijn is na ruim een week aan protestacties wel duidelijk, maar is dat ook wat ze zongen in die video?

Beoordeling

Het geluid van de video werd bewerkt om een voetballeuze toe te voegen, hetgeen wel vaker gebeurt op sociale media. Daarnaast zijn de beelden waarschijnlijk afkomstig uit Deggendorf, in Beieren.

Feiten

De leuze is eigenlijk afkomstig van de fans van voetbalteam Vfl Bochum. Het is onder andere terug te vinden op nr.35 in deze playlist van fanliederen. De laatste tijd is het een populaire keuze op Duitse sociale media om het toe te voegen aan video's, zoals deze influencer in de gym. De audio is telkens identiek. Op TikTok zijn vele voorbeelden van de audio te vinden, waaronder ook meerdere met de boerenprotesten.

Deze video van protesterende boeren werd waarschijnlijk gefilmd in Beieren, en niet aan de andere kant van het land bij de Baltische zee. Op de avond van 5 januari kwamen boeren bijeen in Deggendorf in protest tegen bezuinigingsmaatregelen van de federale overheid. Volgens de politie namen er toen ongeveer 850 voertuigen deel, zo schrijven lokale media.

Een foto van een dpa-fotograaf die er die avond bij was, toont een zeer gelijkaardige scène. Op sociale media zijn ook verschillende zeer soortgelijke video's en foto's te vinden. Zo zijn de lantaarnpalen dezelfde. Kortom, het is vrij zeker dat de video die avond in Deggendorf werd gefilmd. Er is daarentegen geen indicatie dat de audio met de voetballeuze origineel is, en het is zelfs een populaire keuze online om die achteraf toe te voegen.

(Stand van zaken: 25.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Playlist van fanliederen Vfl Bochum via Spotify (gearchiveerd)

Overzichtspagina van de sound op TikTok (gearchiveerd) en voorbeeld-TikTok (gearchiveerd)

Artikel PNP over protest in Deggendorf (gearchiveerd)

Foto van dpa protest Deggendorf (gearchiveerde foto,

gearchiveerd artikel)

Facebookposts met foto's en video's van protest in Deggendorf (I en II gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.