Geen link met Duitse boeren

Kolonne van tanks deel van militaire parade in Roemenië

24.01.2024, 16:25 (CET)

Een video van tanks in een binnenstad zou moeten aantonen dat Rusland Duitsland is binnengevallen. Maar de beelden zijn niet in Duitsland opgenomen en hebben niets te maken met het Russische leger.

Op Facebook circuleert een video van Russische tanks die Duitsland binnen zouden zijn gereden. Op de video is te zien hoe een lange colonne militaire voertuigen door een stad langs stilstaand verkeer rijdt. Onderwijl zegt een stem in het Duits dat er vanuit de stad Adenau duizenden 'geüniformeerden' op weg zijn naar de hoofdstad Berlijn.

Beoordeling

Het Russische leger is Duitsland niet binnengedrongen. De video is gefilmd in Roemenië en heeft niets te maken met Duitsland of Rusland. Het bericht is fout.

Feiten

Wat tijdens een eerste visuele analyse van de beelden meteen in het oog springt is het Duitse opschrift dat over de video is geplaatst. Zo valt er te lezen: 'Jetzt gerade in Adenau' en 'Bauern', wat verwijst naar het boerenprotest in Duitsland.

Een zoektocht op TikTok naar 'Jetzt gerade in Adenau' levert dezelfde video op, maar dan in betere kwaliteit. Adenau is gelegen in de Eifelregio, nabij de Duits-Belgische grens. Het zou dus behoorlijk vreemd zijn moest Rusland via die route besluiten om Duitland binnen te vallen.

Door deze video met Google Lens te analyseren blijkt dat er meerdere versies op het sociale medium rondgaan, waaronder op verschillende Roemeense TikTok-accounts. Daar wordt beweerd dat de NAVO militair materieel naar de grens met Moldavië stuurt en dat de situatie snel op het punt staat te escaleren.

Militaire parade

Maar is de originele video nu in Duitsland of Roemenië gemaakt? Er zijn meerdere aanwijzingen dat de video afkomstig is uit Roemenië. Zo zie je verkeersborden met Roemeense woorden, zoals 'parcare rapida' (snel parkeren) en 'intrare' (ingang). Ook dragen de legervoertuigen het driekleurige logo van het Roemeense leger en is er een Roemeense politieauto te zien.

Het Roemeense Ministerie van Defensie heeft ook onderzoek gedaan naar de oorsprong van de video en bevestigt dat de beelden in Boekarest zijn gemaakt. Het ministerie zegt in een reactie dat de beelden op 1 december 2023 door een burger zijn gemaakt in het noordwesten van de hoofdstad Boekarest. De voertuigen deden mee aan een militaire parade voor de nationale feestdag. Op die dag wordt de samenvoeging van Roemenië en Transsylvanië gevierd.

De video die gepost is op Facebook laat dus geen Russische soldaten in Duitsland zien. De bewering dat tanks onderweg zijn naar Berlijn is fout.

(Stand van zaken: 24.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Roemeense TikTokvideo (gearchiveerd)

Duitse TikTokvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Persbericht Roemeens ministerie van Defensie (gearchiveerd)

Artikel NOS over Duitse boerenprotest (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.