Duitse boerenprotesten

Politie van Meißen begeleidde boeren maar deed niet mee

19.01.2024, 14:37 (CET)

Beelden van de Duitse boerenprotesten blijven goed circuleren op sociale media. Maar een video is ook snel gedeeld met foute context, zoals ook hier met beelden van een protest in Saksen.

De onvrede van de Duitse boeren en hun protest blijft nagalmen doorheen het land. Nu zouden ze ook steun hebben gekregen van de politie. Dat zou een TikTokvideo toch moeten aantonen, aldus een sociale mediagebruiker. In de video is een tractorkolonne gezien, voorafgegaand door een aantal politiewagens.

Beoordeling

De TikTokvideo dateert van 11 januari in Meißen, Saksen. De politie begeleidde daar een tractorkolonne om in de veiligheid te voorzien, maar nam zelf niet deel aan de protestactie.

Feiten

De TikTokvideo werd online geplaatst op 11 januari. In de hashtags wordt de zuidoostelijke deelstaat Saksen vermeld. Op de achtergrond van de video is vanaf omstreeks 0:20 een bord van een bedrijf te zien, met een blauw logo op witte achtergrond en de letters 'TKC'. Die twee dingen maken het mogelijk om de video te geolocaten.

Dat bord is afkomstig van de keramiekfabricant TKC, gevestigd in de gemeente Meißen, ten westen van Dresden. In die regio vond op 11 januari een aantal boerenacties plaats, waarbij ze onder andere de toegang tot een voedselwarenhuis blokkeerden.

De politie was overduidelijk aanwezig bij die acties, zoals te zien in de TikTok-video. Maar de reden voor die aanwezigheid was niet om hun solidariteit te uiten of zich aan te sluiten bij de boeren. Dat laat een woordvoerder van de politiezone Dresden, waartoe Meißen behoort, weten aan dpa.

"De beelden tonen een typische bescherming van de stoet door politiediensten. Deze bescherming, vooral met betrekking tot het verkeer, is een belangrijke taak van de politie voor zulke bijeenkomsten", zo klinkt het.

Boze boeren

Duitse boeren kwamen ruim een week op straat om hun ongenoegen te uiten met een reeks bezuinigingsplannen van de regering. De korting op landbouwdiesel en een vrijstelling op motorrijtuigenbelasting zouden allebei worden afgeschaft. De regering kwam al deels terug op die plannen.

(Stand van zaken: 19.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

TikTok (gearchiveerd)

TKC in Meißen op Google Maps (gearchiveerd)

Artikels Süddeutsche Zeitung en Zeit Online (hier en hier gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.