Geen protest tegen boeren

Video toont een voorstelling van een Canadees dansgezelschap

18.01.2024, 15:13 (CET)

De onvrede van boeren blijft het publiek debat beroeren. Nu zou er ook protest tégen de boeren zijn. Alleen heeft de video die dat moet aantonen niets te maken met Nederlandse boeren.

Op sociale media circuleerde de afgelopen dagen een video van mensen die zich voordoen als schapen, inclusief schaapspak en gemekker. Volgens Nederlandse sociale mediagebruikers stelt dit een "linkse boerderij" voor en is het een "protest tegen boeren", en ook de reden waarom "wij niet verder komen in dit t*f*sland". De video’s werden al tienduizenden keren bekeken en de commentaren onder de berichten zijn gemengd: er zijn zowel kritische stemmen als mensen die het geloven. De critici hebben deze keer gelijk: van de bewering klopt niets.

Beoordeling

De beelden dateren al uit 2017 en komen van een Canadese dansgroep tijdens een voorstelling in Montreal. Er is geen enkele connectie met Nederland of enige protesten door of tegen boeren.

Feiten

Met behulp van screenshots van de video en de zoekmachine Google Lens komt de ware context naar boven. De website van Corpus, een Canadees dansgezelschap dat overal ter wereld optreedt brengt duidelijkheid. Eén van die optredens is in diezelfde schaapspakken zoals in de video. Op hun site valt te lezen dat deze voorstelling deel is van wat zij "transhumance" noemen.

Op hun site en YouTubekanaal staan heel wat video’s van dergelijke performances. Omdat de beelden uit de video niet exact overeenkomen met een van de video’s op hun site en YouTubepagina nam dpa contact op met David Danzon, de artistiek directeur van het gezelschap. Hij vertelt het volgende over de video:

"De voorstelling heet inderdaad Transhumance. Het betreft een variatie op een andere show van ons, genaamd Les Moutons, waarin we dansperformances in schaapskostuums uitvoeren. Deze voorstelling vond plaats in 2017 in Montreal ter ere van de 375ste verjaardag van de stad tijdens een feestelijk evenement genaamd 'À nous la rue'."

Filmende toeschouwer

Hoe komt het dan dat de exacte video niet te vinden is? "De verspreidde video komt niet van ons, maar van een toeschouwer. Deze is echter zonder context online gezet en is sindsdien zijn eigen leven gaan leiden. Ik heb al de gekste verhalen gehoord, terwijl ons werk helemaal geen politieke boodschap heeft”, aldus Danzon.

De video die online circuleert van mensen in schaapspakken heeft niets te maken met een Nederlandse "linkse boerderij" of een protest tegen boeren.

(Stand van zaken: 17.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Bericht op X (gearchiveerd)

Over dansgezelschap Corpus (gearchiveerd) en 'transhumance' (gearchiveerd)

YouTubekanaal Corpus (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.