Nepnieuws in een talkshow

Vaccinatiegegevens blijven ook na 31 januari beschikbaar

16.01.2024, 17:40 (CET), laatst geüpdate: 16.01.2024, 17:43 (CET)

Jack van Gelder wordt op SBS6 als goed geïnformeerd en ingelezen omschreven. Waarom hij dan in de show desinformatie verspreidt over het verwijderen van coronagegevens, blijft een grote vraag.

Per 31 januari zouden alle gegevens over de coronavacinaties worden verwijdert. Althans, dat beweert een zelfverzekerde Jack van Gelder aan de talkshowtafel van het programma Oranjewinter vorige week. "Dat hele covid-verhaal wordt weggeveegd", voegt hij er nog aan toe. De rest van de tafelgasten gaat niet op de uitspraak in en een ander onderwerp wordt aangesneden. Kijkers laten het alleen niet zo snel van zich af glijden, en het verhaal verspreidt zich op sociale media. Maar, klopt er iets van?

Beoordeling

Nee. Er is geen sprake van dat persoonsgegevens omtrent het coronavaccin verwijdert zouden worden, laat het RIVM weten. De prikgegevens blijven gewoon op te vragen via MijnRIVM, mits je toegestaan heb je persoonsgegevens te delen. Anders zijn ze ook nog in je medisch dossier of Gele Boekje terug te vinden.

Feiten

Via Google is alvast geen enkel artikel of bericht te vinden, die de uitspraak van Van Gelder zou staven. Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht telefonisch contact met het RIVM. "Na 31 januari blijven alle persoonsgevens omtrent het coronavaccin beschikbaar via MijnRIVM", laat een woordvoerder duidelijk weten.

Onder MijnRIVM zijn alleen persoonlijke vaccinatiegegevens te vinden, wanneer je voor de prik hebt toegestemd bepaalde persoonsgegevens met het RIVM te delen. Heb je dit geweigerd, dan zal jouw MijnRIVM pagina leeg blijven.

Toestemming

In de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is vastgelegd dat vaccinatiegegevens door de behandelaar - in het geval van de coronavaccinaties meestal de GGD of huisarts - in het persoonlijke medisch dossier moeten worden bewaard.

Alleen met toestemming van de patiënt worden de persoonsgegevens naar het RIVM doorgestuurd. Dat zijn de vaccinatiegegevens, samen met informatie als naam, adres, woonplaats en geboortedatum. Dit is uitgebreid na te lezen in de privacyverklaring COVID-19 vaccinatieprogramma van de overheid.

Voor het RIVM zijn deze gegevens interessant om bij te houden wat de effecten van het vaccinatieprogramma zijn en om modellen te maken.

Medisch dossier en Gele Boekje

Wil je graag weten wanneer je ook alweer gevaccineerd bent, of met welk batchnummer, dan kun je dit de komende twintig jaar nog via MijnRIVM opvragen. Zo lang mag het RIVM deze gegevens wettelijk opslaan. Je kunt de gegevens ook opvragen bij de zorgverlener die de prik zette. Ook hebben veel mensen de vaccinatie laten registreren in hun Gele Boekje, die je waarschijnlijk gewoon thuis hebt liggen. Ook daar is het batchnummer in te vinden.

(Stand van zaken: 16.01.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier, video gearchiveerd)

SBS6 Oranjewinter 10.01.2024 (gearchiveerd)

Artikel Ninefornews (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google (gearchiveerd)

Over Jack van Gelder (gearchiveerd)

Pagina MijnRIVM (gearchiveerd)

Vaccinatieregistratie en privacy RIVM (gearchiveerd)

Wet op de geneeskundige behandelaarsovereenkomst (gearchiveerd)

Privacyverklaring COVID-19 vaccinatieprogramma (gearchiveerd)

Over het Gele Boekje (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.