Vervalst X-bericht

World Economic Forum heeft geen invloed op kersttradities

16.01.2024, 15:44 (CET)

De organisatie achter het World Economic Forum wil Kerstmis afschaffen, klinkt op sociale media. Maar slaap gerust op beide oren: het WEF houdt zich helemaal niet bezig met uw kerstfestiviteiten.

Begin deze week is het World Economic Forum (WEF) in Davos van start gegaan. De gelijknamige organisatie achter het lobbycongres ligt al jaren onder vuur en duikt regelmatig op in allerhande complottheorieën. Ook in de aanloop naar deze editie circuleerden er heel wat geruchten op sociale media. Zo zou de instelling in december gepost hebben dat het Kerst voortaan wil afschaffen. Wat is daar van aan?

Beoordeling

De organisatie achter het World Economic Forum wil Kerstmis helemaal niet afschaffen. De vermelde tweet is vals.

Feiten

Er zijn geen aanwijzingen dat het World Economic Forum kerst wil afschaffen. Op geen enkele van de officiële kanalen, waaronder X (het voormalige Twitter), heeft de organisatie gecommuniceerd over zulke plannen of ideeën.

Op de website zijn wel publicaties te vinden over de kerstperiode. Zo is er deze analyse van de duurzaamheid van kerstbomen, of dit schouderklopje voor een project dat families in precaire situaties tijdens kerst helpt met de voorziening in hun basisbehoeftes. Over de afschaffing van kersttradities is er echter niets te vinden.

Waar de bewering en het X-bericht wel opduiken, is op de website The People’s Voice, een beruchte website die al jaren nepnieuws verspreidt. De auteur, Baxter Dmitry, verspreidde via X zelf verschillende valse artikelen, zoals deze dit bericht over Greta Thunberg die door de Zweedse Kerk als opvolger van Jezus Christus zou zijn benoemd. Dit werd onder meer door Associated Press ontkracht.

Ook de video die is toegevoegd aan het artikel van The People's Voice impliceert dat het hier om nepnieuws gaat. Zo noemt de presentator nieuwsmedia als CNN en The Guardian "mondstukken van de globalisering". Ook stelt hij dat CNN in 2022 al opriep om Kerstmis af te lassen. De clip die dat zou bewijzen, is deel van een nieuwsuitzending uit 2020. Dr. Leana Wen sprak daarin over een heroverweging van de reisplannen in de kerstperiode, omdat ze mogelijk meer gevallen van COVID-19 konden veroorzaken. Wen en CNN spraken dus helemaal niet over een afschaffing van Kerstmis.

Kortom: het World Economic Forum is niet uit op uw kersttradities. Het gaat hier om een nieuwe complottheorie die sterk inspeelt op enkele gevoeligheden binnen de samenleving.

(Stand van zaken: 16.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-profiel WEF (gearchiveerd)

Artikelen website WEF I & II (gearchiveerd hier & hier)

Artikel op The People's Voice (gearchiveerd)

Artikel Poynter (gearchiveerd, alinea gearchiveerd)

X-post Dmitry Baxter (gearchiveerd)

Factcheck Associated Press (gearchiveerd)

Video The People's Voice op Rumble (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Air tv uitzending (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.