Geen tank bij boerenprotest

Duitse tank was op weg naar een werkplaats

15.01.2024, 16:47 (CET)

Tractoren en militaire tanks: beide indrukwekkende voertuigen. Dat betekent echter niet dat de bestuurders direct solidariteit naar elkaar voelen, al wordt op sociale media van wel beweerd.

De boerenprotesten in Duitsland van de afgelopen week worden op sociale media aangegrepen om een ware volksopstand aan te kondigen. Een video van een tank op een kruising, omgeven door personenauto's en tractoren, zou nu aantonen dat het leger zich bij de Duitse boeren aansluit. Een geval van wensdenken, of is de bewering gestoeld op feiten?

Beoordeling

Nee. Volgens het Duitse leger toont de video een tank die op weg was naar een werkplaats in Flensburg. Met de boerendemonstraties heeft de tank niets te maken.

Feiten

Door de straatborden die in de video te zien zijn, is te achterhalen dat deze in Flensburg is opgenomen. In een andere video, waarin de tank vanuit een andere hoek gefilmd werd, zijn de borden nog beter leesbaar. De brug en regionale weg liggen aan de stadsgrens van de Noord-Duitse stad.

De video werd op 10 januari 2024 gemaakt. Op deze dag kwamen in Flensburg boeren met ongeveer tweeduizend tractoren samen om te demonstreren. In een livestream van de demonstratie is hetzelfde verkeerspunt te zien als in de video met de tank. Langs dit punt reed op 10 januari dus een langere colonne aan tractoren.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht contact met het 'Territoriale Führungskommando der Bundeswehr' - het commando dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van het leger in eigen land. Een woordvoerder liet weten dat de tank "slechts een deelnemer van het verkeer was", en dus geen deel van de boerenprotesten.

Dat wordt overigens ook al duidelijk uit het feit dat de tank tussen het normale autoverkeer staat: ze rijdt in de tegengestelde richting als de tractorcolonne. Een woordvoerder van het Duitse leger wijst er ook op dat de tank in de video niet bestuurd wordt door soldaten in uniform.

Proefrit en werkplaats

De tank was na een proefrit op een voormalig oefenterrein van het Duitse leger in Harrislee op weg naar een werkplaats in Flensburg, legt de woordvoerder van het Duitse leger verder uit. In de haven van de stad repareert het bedrijf FFG pantservoertuigen voor het Duitse leger. Hiervoor bezit ze een permanente vergunning. Vergelijkbare ritten met militaire voertuigen komen dus wel vaker in de regio voor.

Boerenprotesten in Duitsland

Al een week protesteren boeren in Duitsland en uiten daarmee hun onvrede over bezuinigingsplannen van de regering die vorig jaar werden aangekondigd. De korting op landbouwdiesel en een vrijstelling op motorrijtuigenbelasting zouden allebei worden afgeschaft.

Door eerdere protesten kwam de regering de boeren al tegemoet: landbouwvoertuigen blijven vrijgesteld van belasting en de dieselkorting zou stapsgewijs worden afgebouwd. De Duitse boeren zijn daarmee nog niet tevreden. Ze willen dat alle plannen worden ingetrokken. De boeren eindigen hun protestweek met een grote demonstratie in Berlijn.

(Stand van zaken: 15.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

TikTok - tweede video (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Google Street View (gearchiveerd)

Google Maps locatie video (gearchiveerd)

Artikel NDR (gearchiveerd)

YouTube livestream 10.01.2024 (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Over Territoriale Führungskommando der Bundeswehr (gearchiveerd)

Over FFG (gearchiveerd)

Artikel DIA & NOS (gearchiveerd hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.