Boerenprotesten Duitsland
Citaat toegeschreven aan Klaus Schwab is verzonnen
11.1.2024, 16:40 (CET)
Duitse boeren zijn het nieuwe jaar begonnen met stevige protestacties. Dit zou echter weleens in de hand kunnen spelen van het World Economic Forum (WEF) en de "elitaire macht". Uit een citaat dat van Klaus Schwab zou zijn, moet blijken dat deze protestacties volledig passen in een door Schwab bedacht plannetje en de macht niet bedreigen. Maar zijn het wel zijn woorden?
Beoordeling
Dit is geen citaat van Klaus Schwab. Het is verzonnen.
Feiten
Het citaat lijkt wel erg perfect in te spelen op bepaalde gevoeligheden die leven bij mensen die geloven dat het WEF een door en door slechte organisatie is en de oprichter, Klaus Schwab, een sinister heerschap uit op werelddominantie. Het doet dan ook erg denken aan de boosdoener uit een film of tv-serie die het nodig vindt om even het boosaardige plan uit te leggen.
Er lijkt echter geen enkele reden om aan te nemen dat Klaus Schwab ooit deze woorden in de mond heeft genomen. Een zoektocht op Google naar die woorden levert niets op. Ook op de website van het WEF is niets in die zin te vinden. Dat het citaat niet van Schwab afkomstig is, wordt ook aan Deutsche Presse-Agentur bevestigd door een woordvoerder van het WEF.
In het verleden heeft Schwab zich wel uitgesproken over de woede die in de samenleving heerst en ook wel over de rol van boeren. Maar over boze boeren, in Duitsland of Nederland, zoals in dit citaat heeft Schwab het nog niet gehad. Het lijkt er dan ook sterk op dat het eerder een verzonnen tekst is van iemand die denkt dat dit is hoe Klaus Schwab over de boerenprotesten zou denken, dan iets wat Schwab er zelf ooit over gezegd heeft.
(Stand van zaken: 11.01.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)
Complottheorieën over het WEF (gearchiveerd)
Google-zoektocht (gearchiveerd)
Schwab over woede I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.