Boerenprotest in Duitsland

Tractorprotest in Koblenz dateert al van 22 december

09.01.2024, 13:09 (CET)

Tractorkolonnes op de snelweg zijn in Nederland een bekend fenomeen en nu krijgt ook Duitsland ermee te maken. En net als in Nederland worden niet alle beelden ervan even accuraat gedeeld online.

Sinds 8 januari krijgt Duitsland te maken met grote protestacties en blokkades van kwade boeren. Beelden van die protestacties worden vlot gedeeld online. Zo doen beelden de ronde die zouden tonen hoe "momenteel" Oostenrijkse en Hongaarse boeren de grens oversteken en zich zouden aansluiten bij de protesten in Duitsland. Ook in Nederland worden de beelden op sociale media verspreid. Maar is dat wel wat de beelden tonen? 

Beoordeling

De video is niet van de recente boerenprotesten, maar toont een kolonne van tractors in Koblenz op 22 december, ver verwijderd van de grens met Oostenrijk. 

Feiten

Een reverse image search op een screenshot van de video leert dat de beelden al langer dan 8 januari de ronde doen online. De Facebookpagina Land schafft Verbindung e. V. plaatste de video op 25 december 2023 namelijk al online, zonder verdere commentaar of duiding waar de beelden zouden zijn opgenomen.

Foto's van hetzelfde konvooi zijn echter wel terug te vinden op de Facebookpagina van Landwirtschaft verbindet - LSV RLP, die ze online plaatste op 22 december. Volgens dat bericht zouden de beelden een protest tonen dat op die dag in Koblenz plaatsvond. 

Met die informatie valt de exacte locatie van de beelden terug te vinden bij Google Maps. Het gaat om een stuk snelweg in Koblenz, vlak voor een brug die over de Rijn gaat. De bochten die de snelweg maakt, de wegmarkeringen, het type vangrails langs de kant, het komt allemaal overeen. Ook het gebouw dat in het begin van de video te zien is aan de horizon met verlichte ramen is te herkennen.

Aangezien de beelden in Koblenz gemaakt zijn, tonen ze alvast geen boeren die uit Oostenrijk de grens oversteken met Duitsland. Het protest op 22 december werd gevoerd door boeren uit Koblenz, volgens een persmededeling van de politie. Er deden zo'n 1100 voertuigen mee en het protest verliep zonder noemenswaardige incidenten, aldus de politie. Hoewel niet valt uit te sluiten dat er enkele Oostenrijkse of Hongaarse boeren bij zaten, wijst alles erop dat het hier gewoon om boeren uit de regio rond Koblenz ging.

Boerenprotesten Duitsland

Begin januari 2024 kwamen in heel Duitsland boeren de straat op in protest. Net als in Nederland maken ze gebruik van hun tractors om veel disruptie te veroorzaken. De redenen voor hun protest zijn echter anders.

De Nederlandse boeren protesteerden voornamelijk tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering en de gevolgen daarvan voor de landbouw in Nederland zou hebben. De Duitse boeren komen de straat op omdat de Duitse regering van zin zou zijn om subsidies voor boeren af te schaffen als onderdeel van een plan om de begroting op orde te krijgen. 

(Stand van zaken: 09.01.2024)

Links

Gearchiveerde video

Facebookpost (gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Facebookpagina Land schafft Verbindung e. V. (gearchiveerd)

Facebookvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Facebookbericht Landwirtschaft verbindet - LSV RLP (gearchiveerd)

Koblenz bij Google Maps (gearchiveerd)

Exacte locatie in Koblenz (gearchiveerd)

Gebouw in Koblenz (gearchiveerd)

Persbericht politie van Koblenz (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

NPO over boerenprotest Nederland (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.