Ontbrekende context

Demonstrant haalde koffie en mocht gebied niet meer in

08.01.2024, 17:18 (CET)

Sommige beroepen moeten neutraal blijven. Bij bepaalde conflicten vinden mensen echter al snel dat je partij kiest. Zo kwam in Canada de politie onder vuur te liggen door een kopje koffie.

Een Canadese politieagent die pro-Palestijnse demonstranten koffie overbrengt: op sociale media heeft dit filmpje van een pro-Palestijns protest in Toronto heel wat emoties losgemaakt. De agenten zouden de demonstranten ondersteunen door ze gratis koffie en voedsel te geven, lezen we online. Maar is dit wel het hele verhaal?

Beoordeling

Nee, belangrijke context ontbreekt. Een mede-demonstrant verliet een bezette brug om koffie te halen, maar mocht die vervolgens niet meer op van de politie. Daaropvolgend bracht een politieagent de gehaalde koffie naar demonstranten die een paar meter verderop stonden. Er is dus geen sprake van dat de politie gratis eten en voedsel uitdeelde.

Feiten

De video werd gemaakt tijdens een pro-Palestijnse demonstratie op 6 januari 2024 door journaliste Caryma Sa'd. Al sinds het einde van vorig jaar en de eerste week van januari bezetten demonstranten regelmatig een brug in Toronto die van de Avenue Rd over de Highway 401 voert.

Wie de video tot het einde bekijkt, hoort één van de demonstranten al zeggen dat de politie de koffie niet gekocht heeft, maar enkel overbrengt. Een van de demonstranten was koffie gaan halen maar mocht daarna de brug niet meer op, omdat de politie het gebied had afgezet.

Dit verhaal blijkt ook uit een latere post van Caryma Sa'd. Uit een andere video van de journaliste wordt duidelijk dat wie het demonstratiegebied verliet, er inderdaad niet meer in mocht van de politie.

Laurie McCann, woordvoerder van de politie van Toronto, bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) via mail dat de politie geen koffie of voedsel voor demonstranten heeft gekocht. De agenten brachten de koffie over om de opgelopen spanningen tijdens de demonstratie afgelopen zaterdag te beperken. De handeling moet dus niet geïnterpreteerd worden als steun, benadrukt McCann.

Grote ophef in Canada

Het voorval kreeg veel media-aandacht in Canada. Online kwam veel kritiek op het doorgeven van de koffie. Dit zou de neutraliteit van de politie schaden.

Het hoofd van de politie in Toronto kwam daarom op 7 januari met een geschreven statement naar buiten. Daarin biedt hij zijn excuses aan voor het feit dat het vooral voor verwarring en bezorgdheid zorgde over de rol van de Canadese politie.

(Stand van zaken: 08.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Bericht op X (gearchiveerd)

Locatie protesten Google Maps (gearchiveerd)

Bericht op X Caryma Sa'd I & II (gearchiveerd hier & hier)

Andere video op X Caryma Sa'd (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Artikel National Post (gearchiveerd)

Artikel National Post II (gearchiveerd)

Column in Toronto Sun (gearchiveerd)

Statement hoofd Toronto politie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.