Bewerkte beelden

The Simpsons onterecht helderziendheid toegedicht

29.12.2023, 15:29 (CET)

Sinds The Simpsons het presidentschap van Donald Trump voorspelden, wil men graag geloven dat de gele familie de toekomst kent. Sommigen willen dat zó graag, dat ze de voorspellingen zelf fabriceren.

«De Simpsons voorspellen alles...» zo klinkt het op Facebook. Online doet een filmpje de ronde met screenshots uit afleveringen van de Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons. Het filmpje is zo gemonteerd, dat het lijkt alsof de Simpsons allerlei gebeurtenissen die in de echte wereld plaatsvonden al jaren eerder hadden voorspeld. Maar zijn al deze zogenaamde voorspellingen wel uitgekomen? En kwamen deze screenshots wel echt voor in afleveringen van The Simpsons?

Beoordeling

Nee, veel van de screenshots uit afleveringen van The Simpsons werden misleidend bewerkt. Een van de 'voorspellingen' werd gedaan nadat het al in de echte wereld was gebeurd. Een paar andere 'voorspellingen' zijn verre van exact en vertonen slechts toevallige gelijkenissen met voorvallen die later in de werkelijkheid plaatsvonden.

Feiten

In een aflevering van de Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons uit het jaar 2000, werd ooit vooruitgeblikt naar een toekomstig Amerika, dat failliet is na het presidentschap van Donald Trump. Toen Trump in 2016 daadwerkelijk werd verkozen tot president, wees iedereen erop dat The Simpson het had voorspeld.

Een van de schrijvers van de serie, Dan Greaney wees er toen op dat het «een waarschuwing aan Amerika» was geweest. «Het leek gewoon de logische laatste halte voordat de bodem werd bereikt. Het werd gepitcht omdat het overeenkwam met de visie van een Amerika dat krankzinnig werd», aldus Greaney.

Sindsdien wordt bij tal van grote gebeurtenissen gezocht naar aanwijzingen in oude afleveringen van The Simpsons. Toch zijn de makers van de serie niet echt helderziend. In de montagevideo die nu op Facebook staat, zijn veel beelden van The Simpsons gemanipuleerd zodat het lijkt alsof toekomstige evenementen werden voorspeld.

De Notre Dame van Springfield

De eerste afbeelding in de video toont de Notre Dame van Springfield - de woonplaats van de Simpsons - die in brand staat. Het fragment uit 2007 zou vooruitwijzen naar de brand die in 2019 de Notre Dame van Parijs zwaar beschadigde.

Op de Simpsons Wiki is dezelfde afbeelding van de kerk te vinden, maar dan zonder het vuur. Het is een screenshot uit de aflevering Husbands and Knives. Volgens de beschrijving van de aflevering draagt Homer Simpson op een zeker moment zijn vrouw Marge de Notre Dame van Springfield binnen. Dat is wat de afbeelding toont.

Op dit fragment is te zien dat dat kerk in de aflevering niet in brand staat. Het screenshot is dus bewerkt en de vlammen zijn toegevoegd.

Trumps glazen bol

Op de tweede afbeelding leggen getekende versies van voormalig president Trump, de Saoedische koning Salman en de Egyptische president Al-Sisi hun handen op een glazen bol. Ernaast staat een foto van dezelfde drie mannen die dit in het echt doen. Een reverse image search leert dat Trump, Al-Sisi en Salman zo hebben geposeerd bij een gelegenheid in Saudi-Arabië op 21 mei 2017.

Volgens de Facebookpost zat deze scène al in een Simpsons-aflevering uit 2002. Dat klopt echter niet. De afbeelding komt uit een filmpje dat op 26 mei 2017 op de officiële Facebookpagina van The Simpsons werd geplaatst. Dat was dus enkele dagen nadat de situatie zich in het echt voordeed.

President Lisa Simpson

De derde afbeelding toont Lisa Simpson in een roze blazer, in een aflevering uit 2000. Lisa staat achter een spreekgestoelte in een setting die lijkt op de briefing room van de president van de VS. Daarnaast staat een foto van Hillary Clinton uit 2016, in eenzelfde roze blazer. De suggestie is dat The Simpsons de machtige positie van Clinton in 2016 al lang zagen aankomen.

In de aflevering Bart to the Future uit 2000 is Lisa president van de VS. In dit fragment uit die aflevering is zij te zien tijdens een persconferentie. Na 22 seconden is het beeld te zien, dat als screenshot in de Facebookvideo is verwerkt. Echter blijkt Lisa een paarse blazer te dragen, in plaats van een roze. Het beeld is dus bewerkt en de kleur van Lisa’s blazer is aangepast, zodat die op de outfit van Clinton zou lijken.

Aan het eind van de Facebookvideo verschijnt president Lisa nog een keer; nu wel in haar paarse pak. Ditmaal is het screenshot dus niet bewerkt. Nu staat er een foto naast van de huidige vicepresident van de VS, Kamala Harris. Zij droeg bij haar inauguratie in 2021 een paarse blazer. Harris werd geen president, zoals Lisa, maar toch is de gelijkenis opvallend. Wellicht is Harris fan van The Simpsons.

Bart treurt om zijn opa

De vierde afbeelding toont Bart Simpson bij een grafsteen. De afbeelding is van lage kwaliteit en dus is niet te lezen wat er op de grafsteen staat. Wel is het nummer 24 zichtbaar. Volgens de maker van het filmpje verwijst dit naar de dood van Kobe Bryant, de basketballer die in 2020 om het leven kwam bij een helikoptercrash. Bryant speelde met het nummer 24 op zijn shirt.

Het beeld komt echter uit de aflevering Barthood uit 2015, waarin Bart het graf van zijn opa bezoekt. In dit fragment uit die aflevering is te zien dat de naam van Barts opa op de grafsteen staat. De tekst op de steen in de Facebookvideo is dus bewerkt.

Onthoofde Jebediah Springfield

De vijfde afbeelding is van een standbeeld zonder hoofd in de Simpsons-wereld, geplaatst naast een foto van een echt onthoofd standbeeld. Een reverse image search leert dat het echte standbeeld Christoffel Columbus voorstelt. Het stond in de Amerikaanse stad Boston, tot het in 2020 werd onthoofd tijdens een golf van Black Lives Matter-protesten. Het standbeeld uit The Simpsons kwam voor in de aflevering The Telltale Head uit 1989. Het beeld is te zien na 54 seconden in dit fragment.

Dit beeld is niet bewerkt, maar toch kan er nauwelijks van een voorspelling worden gesproken. Het standbeeld van Columbus werd onthoofd door protesterende mensen uit woede vanwege de verheerlijking van het kolonialisme. In de Simpsons-aflevering onthoofdt Bart een beeld van Jebediah Springfield, de oprichter van zijn thuisstad, om zich populair te maken bij zijn vrienden. Die zaken hebben niets met elkaar te maken.

Lisa Simpson is niet Greta Thunberg

Dan volgen er twee plaatjes van Lisa Simpson, die naast afbeeldingen van Greta Thunberg zijn geplaatst en de suggestie wekken dat The Simpsons het klimaatactivisme van Thunberg had zien aankomen.

Het eerste plaatje is een screenshot uit The Good, the Sad and the Drugly uit 2009, waarin Lisa een spreekbeurt houdt over klimaatverandering. Een voorspelling is dit niet. Er is hooguit een toevallige gelijkenis: Lisa en Thunberg waren beide schoolkinderen die zich zorgen maakten over het klimaat. Lisa groeit in de aflevering niet uit tot het gezicht van een wereldwijde klimaatbeweging, zoals Thunberg in de echte wereld wel.

Op het tweede plaatje staart Lisa boos naar Donald Trump. Dit zou zijn voorgekomen in een aflevering uit 2007. Het zou een vooruitwijzing zijn naar een scène die in het echt plaatsvond, toen Thunberg en Trump elkaars pad kruisten op een VN-conferentie in New York in 2019. Het screenshot uit de Simpsons-aflevering blijkt echter fout gedateerd én bewerkt. Het is afkomstig uit deze aflevering getiteld The Debateful Eight, uit 2016. Het precieze shot van Trump is te zien na 1:35 seconden. Lisa is later in dat shot geplakt.

Coronavirus niet voorspeld

Tot slot zijn er twee plaatjes waaruit moet blijken dat The Simpsons de komst van het coronavirus al had voorspeld. Op het bovenste plaatje hoesten twee mannen in een kartonnen doos. Het plaatje eronder toont een nieuwslezer naast een beeldscherm met daarop de tekst «coronavirus.»

Het bovenste plaatje blijkt een authentiek screenshot uit de aflevering Marge in Chains uit 1993. In die aflevering gaat het niet over een coronavirus, maar over de fictieve Osakagriep, die zich vanuit Japan naar de VS verplaatste in de Simpsonwereld. Het coronavirus dat vanaf eind 2019 aan een wereldwijde opmars begon, ontstond volgens wetenschappers zeer waarschijnlijk in China, mogelijk op een markt in Wuhan. De griep en corona zijn verschillende virussen.

Het tweede plaatje van de nieuwslezer komt uit de aflevering The Fool Monty uit 2010. In die aflevering waart er een huiskattengriep rond in Springfield. Wederom gaat het dus niet om een coronavirus. Het plaatje met de nieuwslezer is bewerkt. In dit fragment is te zien dat er «Apocalypse Meow» op het scherm staat.

(Stand van zaken: 29.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Hollywoodreporter voorspelling Trump (gearchiveerd)

The Simpsons imdb (gearchiveerd)

Brand Notre Dame (gearchiveerd)

Fandom Notre Dame (gearchiveerd)

Aflevering Husbands and Knives (gearchiveerd)

Fragment Notre Dame (gearchiveerd)

Reverse image search glazen bol (gearchiveerd)

Trump, Al-Sisi, Salman (gearchiveerd)

The Simpsons Facebook (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Briefing room president VS (gearchiveerd)

Aflevering Bart to the Future (gearchiveerd)

Fragment Lisa president (gearchiveerd)

Inauguratie Kamala Harris (gearchiveerd)

Over Kobe Bryant (gearchiveerd)

Aflevering Barthood (gearchiveerd)

Fragment aflevering Barthood (gearchiveerd)

Reverse image search Columbus (gearchiveerd)

BBC standbeeld Columbus (gearchiveerd)

Aflevering The Telltale Head (gearchiveerd)

Fragment aflevering Telltale Head (gearchiveerd)

Aflevering The Good, the Sad and the Drugly (gearchiveerd)

Filmpje Thunberg, Trump (gearchiveerd)

Fragment Debateful Eight (gearchiveerd)

Aflevering The Debateful Eight (gearchiveerd)

Aflevering Marge in Chains (gearchiveerd)

Over oorsprong coronavirus (gearchiveerd)

Aflevering The Fool Monty (gearchiveerd)

Fragment Fool Monty (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.