Geen overname

Amerikaanse generaal vervult adviesrol in Oekraïne

26.12.2023, 16:20 (CET)

Dat het Oekraïense leger veel Amerikaanse steun krijgt, is geen groot geheim. Dat wil nog niet zeggen dat de Amerikanen ook de touwtjes in handen hebben genomen in Oekraïne.

Is het slagveld in Oekraïne de facto een oorlog tussen Rusland en de VS geworden? Wel als berichten op sociale media mogen geloofd worden. Het Pentagon zou de Amerikaans generaal Antonio Aguto Jr. hebben aangesteld om "de planning en het beheer van alle gevechtsoperaties van de strijdkrachten van Oekraïne" over te nemen. Gaat de betrokkenheid van de VS in Oekraïne verder dan advies en het leveren van materieel?

Beoordeling

Het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten is nog steeds de Oekraïense generaal Valeri Zaloezjny. Amerikaanse officieren zijn wel in een adviserende rol aanwezig in Oekraïne, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze het bevel zouden hebben overgenomen. 

Feiten

Het bericht op Facebook is een vertaling van een Telegrambericht van Alexander Zimovski, een voormalige Witrussische politicus en baas van de Witrussische staatsomroep. Hij stond in 2012 op de sanctielijst van de Europese Unie en is ook terug te vinden op de SDN-lijst voor sancties van het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC). Hij staat bekend als propagandist van het regime van president Loekasjenko, bondgenoot van president Poetin.

Zijn beweringen op Telegram volgden een dag na een New York Times-artikel over de strategie van de VS in Oekraïne. In het artikel is er sprake van een grotere adviesrol voor generaal Aguto in Oekraïne. Tot op heden had de VS geen permanente militaire adviseurs in Oekraïne, maar dat zou nu kunnen veranderen door de komst van Aguto naar Kiev.

Generaal Aguto is momenteel de commandant van de Security Assistance Group - Ukraine (SAGU). Deze operatie overziet de hulp van de VS aan Oekraïne en opereert vanuit Wiesbaden in Duitsland. Aguto zou dus volgens de New York Times nog meer tijd gaan doorbrengen in Kiev dan hij al deed. Een van de redenen hiervoor zou het mislukken van het Oekraïense tegenoffensief zijn. 

Echter, er is geen enkele sprake van dat hij het bevel over de Oekraïense strijdkrachten zou overnemen. Een zoektocht online levert ook niets in die zin op. Tot op heden is Valeri Zaloezjny dan ook nog steeds de bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten. 

(Stand van zaken: 26.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Sanctielijst Europese Unie (gearchiveerd)

Sanctielijst OFAC (gearchiveerd)

Wat zijn sancties? (gearchiveerd)

New York Times-artikel (gearchiveerd)

Carrière generaal Aguto (gearchiveerd)

Artikel SOF News (gearchiveerd)

Artikel Stripes.com (gearchiveerd)

Zoektocht Google (gearchiveerd)

Artikel Kyiv Post (gearchiveerd)

Profiel generaal Zaloezjny (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.