Gemanipuleerde audio

Menigte zong mee met danceliedje tijdens wedstrijd

14.12.2023, 18:29 (CET)

Supporters in een sportwedstrijd durven zich al eens laten gaan. Zo ook een Amerikaanse menigte die luidkeels 'Fuck Joe Biden' scanderen? Nee, dat is niet echt gebeurd: de video werd bewerkt.

Een sportevenement kan een menigte bijeenbrengen, net zoals een gezamelijke afkeer voor iemand. Die twee dingen zouden bijeen zijn gekomen in een video van een menigte die samen luid 'Fuck Joe Biden' scanderen in een sportstadium. De video wordt gedeeld op sociale media, maar die leuze was in realiteit niet te horen.

Beoordeling

De audio van de beelden werd bewerkt. In werkelijkheid zongen en dansten supporters mee met een populair dancelied tijdens een American footballwedstrijd.

Feiten

De echte beelden, met originele audio, zijn terug te vinden op X. In werkelijkheid zingen de enthousiaste supporters mee met het EDM-liedje 'Tsunami'. Op de banners in het publiek is de webite armynavygame.com te zien. De gelegenheid was dan ook een American footballwedstrijd tussen de Army Black Knights en de Navy Midshipmen in het Gilettestadium in Massachusetts op 9 december 2023.

Dat is een populaire jaarlijkse wedstrijd en bekende rivaliteit tussen de twee American footballteams van de militaire colleges van respectievelijk het Amerikaanse leger en de marine.

(Stand van zaken: 14.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Originele video op X (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Tsunami van DVBBS en Gorgeous op YouTube (gearchiveerd)

Over de Army-Navy game van 9.12.2023 (gearchiveerd)

Over de rivaliteit tussen de Army Black Knights en Navy Midshipmen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.