Geen link met klimaattop Dubai

Vliegtuig in München achterover gekiept door zware sneeuw

15.12.2023, 11:01 (CET)

De klimaattoppen van de VN krijgen wel vaker kritiek, zo ook de deelnemers die er naartoe vliegen. Maar een gestrand vliegtuig in de sneeuw in München heeft daar alvast niets mee te maken.

Een achterover gekanteld vliegtuig, sneeuw en brandweerautos's: het winterweer in Zuid-Duitsland begin december zorgde voor opmerkelijke beelden. Op sociale media wordt nu geschertst over het feit dat het specifieke vliegtuig op weg had moeten zijn naar Dubai. Daar vond de klimaattop plaats om over de opwarming van de aarde te spreken. Maar in plaats van vliegen zou het voertuig aan de landingsbaan vastgevroren zijn. "De ironie an het lot vd klimaatgekkies" (sic), staat erbij. Maar, was de situatie werkelijk zo ironisch?

Beoordeling

Het vliegtuig in de video was noch vastgevroren op de landingsbaan, noch op weg naar Dubai. De privéjet van maatschappij Bairline stond al enkele weken op de vluchthaven van München geparkeerd. Het kiepte naar achter door de zwaarte van de sneeuw.

Feiten

Begin december kreeg het zuiden van Duitsland te maken met hevig winterweer. Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München kwam tijdelijk helemaal plat te liggen of bleef ernstig beperkt.

Het internet kwam vol te staan met foto's en filmpjes van de sneeuwval, en de video van het vliegtuig hoorde daar ook bij. In seconde 00:15 van het filmpje is het kenteken van het voertuig te lezen: OE-HUB. Hierdoor is te achterhalen dat het een vliegtuig van de vluchtmaatschappij Bairline is, en wel het model Citation X.

Op verschillende websites, die vluchten traceren, is te zien dat de laatste vlucht die deze OE-HUB maakte op 15 november was, van Antwerpen naar München. Een woordvoerder van Bairline laat Deutsche Presse-Agentur (dpa) via mail weten dat hun vliegtuig de laatste weken op het vliegveld van München geparkeerd stond. Er was ook geen vlucht naar Dubai mee gepland. Met de klimaattop in het Midden-Oosten had het vliegtuig dus weinig te maken.

Een woordvoerder van de luchthaven van München laat ook weten dat het vliegtuig niet vastgevroren was aan de landingsbaan, maar achterovergekiept was door de zwaarte van de gevallen sneeuw. De brandweer hielp het vliegtuig weer op alle wielen.

Klimaattop in Dubai

De klimaattop COP28 begon om 30 november in Dubai, en werd op 13 december afgesloten met een akkoord. Voor het eerst hebben de 198 landen die aan de bijeenkomst meedoen gesproken over het geleidelijk afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen, schrijft de NOS. Voor sommige milieau-activisten gaat het allemaal nog steeds te langzaam, anderen zien grote vooruitgang in deze stap om de opwarming van de aarde in de toekomst te beperken.

Het feit dat het ijzig koud was in Midden-Europa in december betekent overigens niet dat van een globale opwarming van de aarde geen sprake meer is. Zo simpel is het probleem helaas niet. In bepaalde regio's kan de opwarming van de aarde leiden tot meer sneeuwval in de winter, volgens verschillende wetenschappelijke studies (zie hier en hier).

(Stand van zaken: 15.12.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III, video gearchiveerd)

Artikel Ninefornews (gearchiveerd)

Artikel NOS I & II (gearchiveerd hier & hier)

X-bericht Munich Airport I & II (gearchiveerd I & II)

Informatie OE-HUB & Bairline (gearchiveerd hier & hier)

Flightaware & Radarbox (gearchiveerd hier & hier)

KNMI over IPCC rapport (gearchiveerd)

Studie over opwarming en sneeuwval I & II (gearchiveerd hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.