'Dark Art Movement'

Bewegende broccoli op TikTok is een kunstwerk

11.12.2023, 15:46 (CET)

Sociale media zijn een welkom podium voor kunstenaars om hun werk aan de man te brengen. Maar wanneer de kunst luguber is en de context ontbreekt, kan er nog wel eens nepnieuws ontstaan.

Het maakt eerder misselijk dan dat het de eetlust wekt: dit filmpje van een kronkelende broccoli gaat op sociale media rond. Op Facebook wordt nu beweerd dat dit een kunstmatige broccoli is, geproduceerd in een laboratorium. "Het is een van de producten die Kill Gates gezond noemt" staat erbij, verwijzend naar Bill Gates. Zou het echt zijn dat mensen dit eten?

Beoordeling

Nee, de video toont geen kunstmatige broccoli uit een laboratorium. Het filmpje is van de 'Dark Art' kunstenaar Russel Cameron, die wel meer van dit soort griezelige kunstwerken maakt.

Feiten

De Facebookpost verwijst naar een TikTokvideo, wat direct ook het origineel van het filmpje is. Het is gepost door 'providingforthecommunity', een profiel van de Amerikaanse kunstenaar Russel Cameron.

Cameron maakt zogenaamde 'Dark Art'. Die kunstbeweging wil met surrealistische, lugubere en mysterieuze scènes het publiek prikkelen. Met het tot leven wekken van zijn sculpturen wil Cameron levenloze objecten gevoelens geven en een plaats onder de mensen (zie onder: 'Biography'). Dat hij hiermee weet te choqueren en kijkers aanzet tot denken, blijkt wel uit de commentaren op sociale media.

Het TikTokprofiel van Russel Cameron biedt weinig context bij zijn video's. Op zijn profiel op Instagram - waar de broccolivideo ook terug te vinden is - wordt wel duidelijk gemaakt dat hij een kunstenaar is.

De zogenaamde kunstmatige broccoli kwam dus niet uit het lab, maar uit een kunstatelier. De broccoli uit de supermarkt komt vooralsnog gewoon uit de grond.

(Stand van zaken: 11.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

TikTok (gearchiveerd, video gearchiveerd)

TikTokprofiel providingforthecommunity (gearchiveerd)

Instagramaccount providingforthecommunity (gearchiveerd)

Over Russel Cameron & zijn kunst (gearchiveerd hier & hier)

Over 'Dark Art Movement' (gearchiveerd)

Over broccoli kweken (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.