AI-beelden

De maanlanding was echt

08.12.2023, 13:48 (CET)

Nu zelfs politici in de Tweede Kamer de maanlanding ontkennen, lijkt dat voor sommigen een normaal standpunt. Met AI gemaakte plaatjes veranderen echter niets aan de werkelijkheid.

Vier plaatjes die worden gedeeld op Facebook, moeten aantonen dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden. De plaatjes lijken een filmset te tonen, waar een maanlandschap is nagebootst en waar mensen rondlopen zonder beschermende ruimtepakken. "Het was een mooie film van Hollywood," zegt een Facebookgebruiker. Maar zijn deze beelden wel authentiek?

Beoordeling

Nee, de plaatjes zijn gemaakt met de kunstmatige intelligentie (AI) van Midjourney. De mensheid zette in 1969 weldegelijk voor het eerst voet op de maan.

Feiten

Wie even de tijd neemt om goed naar de Facebookpost te kijken, kan gemakkelijk ontdekken waar deze plaatjes vandaan komen. De gedeelde afbeelding lijkt een screenshot te zijn van een internetpagina. Het adres van die pagina is zichtbaar: reddit.com, een internetforum.

Ook is een tekening van een bootje op de golven, met daarnaast de tekst r/midjourney te zien. Dat is een "community" of een subforum op Reddit. Forumgebruikers plaatsen hier plaatjes die ze hebben gemaakt met de kunstmatige intelligentie van Midjourney.

Het Midjourney subforum heeft een zoekbalk. Wie daar "Staging the Moon Landing" intypt - de titel die in de Facebookpost te zien is - vindt al snel de serie van vier plaatjes die op Facebook rondgaan.

AI-beelden herkennen

Het kan lastig zijn om AI-gegenereerde afbeeldingen van echte foto’s te onderscheiden. De beste tip blijft: heel goed kijken. AI heeft er vaak moeite mee om menselijke lichamen volledig natuurgetrouw weer te geven. Vooral handen en ogen blijven lastig na te maken voor AI.

De plaatjes die hier worden besproken, laten zich wat lastig analyseren, omdat er geen close-ups van menselijke lichaamsdelen zijn. Toch zien veel mensen op de plaatjes er erg onnatuurlijk uit. Meerdere mannen op het beeld linksboven lijken een soort speelgoedpoppetjes. Een man op het plaatje linksonder lijkt geen benen te hebben en te zweven.

Eerste mens op de maan

In 1969 is weldegelijk de eerste mens op de maan geweest. Dat was de Amerikaan Neil Armstrong. Voor wie tijdens kerst Trivial Pursuit gaat spelen met de familie: de andere twee mannen in de Apollo 11-vlucht waren Buzz Aldrin en Michael Collins. Aldrin stapte na Armstrong op de maan, terwijl Collins in het ruimtevaartuig achterbleef. De iconische beelden van de eerste stap op de maan zijn hier te bekijken.

(Stand van zaken: 08.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Reddit.com (gearchiveerd)

Reddit subforum Midjourney (gearchiveerd)

Midjourney (gearchiveerd)

De vier AI-plaatjes op Reddit (gearchiveerd)

Tips om AI te herkennen (gearchiveerd)

De maanlanding (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.