Conflict Gaza
Foto's tonen Palestijnse ezels in 2011 en 2014
01.12.2023, 11:34 (CET)
In het conflict tussen Israël en Hamas beschuldigen beide kanten elkaar van het veroorzaken van onnoemelijk menselijk leed. Nu doet er online echter een fotocollage de ronde die moet aantonen dat Palestijnen ook dieren mishandelen. Een ezel zou beschilderd zijn met de Israëlische vlag en vervolgens gestenigd en in brand gestoken. Moest het dier de woede van de Palestijnse bevolking bekopen of is er wat anders aan de hand?
Beoordeling
De foto's tonen twee verschillende ezels. De ene ezel is op de Westelijke Jordaanoever gefotografeerd in 2011, de andere in de Gazastrook in 2014. De dode ezel zou zijn omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.
Feiten
Beide dieren hebben een witte vacht, en door beide foto's onder elkaar te plaatsen is het een normale reactie om ze meteen met elkaar in verband te brengen. Een zoektocht met reverse image search leert echter snel dat het hier gaat om twee verschillende dieren die niets met elkaar te maken hebben, of met het huidige conflict.
De foto van de beschilderde ezel is terug te vinden bij Getty Images. Het beeld werd gemaakt op 23 september 2011 in Kafr Qaddum, een dorp op de Westelijke Jordaanoever. Meerdere foto's van dezelfde ezel zijn bij verschillende fotoagentschappen te vinden, die allen het beeld op 23 september 2011 dateren (hier, hier, hier, hier en hier).
Volgens het bijschrift toont de foto een demonstratie ter gelegenheid van de Palestijnse aanvraag tot VN-lidmaatschap diezelfde dag. Dat werd niet goedgekeurd, maar in 2012 verkreeg Palestina wel het statuut van waarnemerstaat niet-lid.
De tweede foto is ook terug te vinden bij Getty Images. Dat beeld werd echter drie jaar later, op 6 augustus 2014, bij Rafah in de Gazastrook gemaakt. Volgens het bijschrift toont de foto een ezel die in brand is gestoken nadat het dier was omgekomen bij een Israëlisch bombardement, een aantal dagen eerder.
In de zomer van 2014 werd Rafah daadwerkelijk intensief gebombardeerd door Israël. Hoewel Deutsche Presse-Agentur geen andere beelden van de overleden ezel vond, tonen andere foto's bij Getty dat de fotograaf, Abed Rahim Khatib, zich op 6 augustus 2014 in Rafah bevond. Dat is zo'n 130 kilometer zuidoostelijker dan Kafr Qaddum, waar de eerste foto genomen werd.
(Stand van zaken: 01.12.2023)
Links
Facebookbericht (gearchiveerd)
Reverse Image Search (gearchiveerd)
Foto's bij Getty Images I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)
Foto's bij Alamy I & II (gearchiveerd hier en hier)
Artikel NOS en CFR over Palestijns lidmaatschap VN (gearchiveerd hier en hier)
Artikel Amnesty International (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.