Los van huidig conflict

Wapens op Westelijke Jordaanoever in augustus ontdekt

24.11.2023, 15:43 (CET)

Israël rechtvaardigt de aanvallen op burgerdoelen in Gaza door te stellen dat die gebouwen eigenlijk Hamas-infrastructuur herbergen. Niet elke video die ontdekte wapens toont is echter bewijs.

Een collectie wapens, munitie, kogelvrije vesten en meer, ontdekt door Israëlische troepen; het levert indrukwekkende beelden op, maar het is niet meteen duidelijk waar we naar kijken. Sommigen op sociale media hebben geen twijfel: het is een opslagplaats van Hamas, ontdekt onder een ziekenhuis in het centrum van Gaza. Is die zekerheid echter wel terecht?

Beoordeling

Nee, de video toont een Israëlische politieactie eind augustus op de Westelijke Jordaanoever. De beelden staan dus los van het huidige conflict in Gaza. 

Feiten

De beelden tonen wel degelijk hoe Israëlische ordetroepen een Palestijnse wapenopslagplaats ontdekken. Reverse image search naar de beelden leert echter dat het hier om een andere plaats en een andere tijd gaat dan op sociale media wordt beweerd. 

Zo duiken de beelden al op 31 augustus op, zowel op X als op Telegram. Op beide platformen vermeldt het bijschrift dat het om een politieactie in Ramallah gaat, op de Westelijke Jordaanoever, niet in Gaza. 

In de nacht van 30 op 31 augustus viel de Israëlische politie binnen in een werkplaats in de stad Beitunia, naast Ramallah. In die werkplaats vond de politie meerdere wapens. De plek werd ook gebruikt om wapens te maken, aldus de Israëlische politie. 

Zowel in een nieuwsartikel van Israel Yahom als in een bericht op X van de Arabischtalige account van de Israëlische politie zijn beelden van de actie te zien. Meerdere elementen uit deze video's stemmen overeen met de beelden die nu circuleren op Facebook. 

Zo is de witte muur met geweren die in de beelden op sociale media vanaf 0:10 te zien is, te herkennen om 0:07 op X en 0:40 bij Israël Yahom. Het gouden rek met wapens dat op 0:48 bij Israël Yahom en op 0:13 bij de Israëlische politie te zien is, valt ook op de beelden op Facebook te zien op 0:03.

Hoewel de beelden dus wel degelijk tonen hoe Israëlische troepen Palestijnse wapens confisceren, toont het geen inbeslagname tijdens het huidige conflict tussen Hamas en Israël in Gaza. 

Eind november verspreidde het Israëlische leger beelden die volgens hen zouden moeten aantonen dat er onder het Al-Shifaziekenhuis tunnels van Hamas aanwezig zouden zijn. 

(Stand van zaken: 24.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Reverse Image Search (gearchiveerd)

Beelden op X en Telegram (gearchiveerd hier en hier)

Ramallah (gearchiveerd)

Artikel The Times of Israel (gearchiveerd)

Beitunia (gearchiveerd)

Artikel Israel Yahom (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Bericht Israëlische politie in het Arabisch op X (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikels Reuters (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.