Kabinetsformatie

Nepbericht van PVV-parodieaccount over verkenner gaat viraal

24.11.2023, 14:01 (CET)

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, komt de volgende stap: formeren. Dat begint met het aanstellen van een verkenner en leidt al direct tot nepnieuws waar veel mensen voor vallen.

Het gerucht verschijnt donderdag- op vrijdagnacht op het internet: de PVV zou de voormalig SGP-leider Kees van der Staaij voordragen als verkenner bij de Kamervoorzitter. Het nieuws verspreidt zich over het internet (hier, hier en hier) en komt ook bij Nederlandse media terecht (hier en hier). Bronnen checken blijft van groot belang, blijkt ook hierbij weer. Een parodieaccount heeft zelden scoops.

Beoordeling

Het bericht over Kees van der Staaij was afkomstig van een parodieaccount. Geert Wilders heeft op X, het voormalige Twitter, laten weten dat er niets van klopt. 

Feiten

De voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is bekend. Nu is het tijd om een nieuw kabinet te vormen. De PVV van Geert Wilders is als grootste partij aan zet om te proberen een coalitie bij elkaar te zoeken.

Het proces begint met een verkenning. Alle fractievoorzitters mogen vrijdag 24 november een verkenner aandragen. Dat moet sinds dit jaar één persoon zijn en iemand die buiten de dagelijkse politiek staat.

Op X, het voormalige Twitter, verscheen iets na middernacht een bericht van @PVVpers. Het lijkt een officiële aankondiging waarin de PVV zegt Kees van der Staaij te zullen voordragen. Van der Staaij was de leider van de christelijke partij SGP en ook het langstzittende Kamerlid. Hij maakte in augustus bekend te stoppen.

Het account in kwestie is alleen niet van de PVV. In de beschrijving van het account staat dat het gaat om een parodieaccount. De PVV-leider Geert Wilders bevestigde vrijdagochtend dat het bericht niet geloofd moet worden: "Klopt niks van. Dit is geen PVV maar een nepaccount.", schrijft Wilders. Kamerleden van de partij hebben accounts op X, maar er is geen algemeen PVV-account.

Niet alleen sociale mediagebruikers trapten in de aankondiging van het parodieaccount. Ook media schreven het over. Inmiddels is het bijvoorbeeld bij het liveblog van AD en de website van de Telegraaf weggehaald. De sporen van de fout zijn nog wel te vinden. Het AD schrijft nu ook in het liveblog over het ontkrachten door Geert Wilders.

Verkenner aangewezen

Rond half 12 op vrijdagochtend werd bekend dat PVV-senator Gom van Strien de werkelijke kandidaat-verkenner was die de PVV heeft voorgedragen als verkenner. Van Strien is met instemming van de andere partijen aangesteld in die rol. Wilders heeft inmiddels het bericht verwijderd waarin hij de geruchten over Van der Staaij ontkrachtte. In plaats daarvan schrijft hij over de échte verkenner.

(Stand van zaken: 24.11.2023)

Links


Facebookberichten I, II, III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Gearchiveerde cache AD-liveblog

Bericht op X over pushmelding Telegraaf (gearchiveerd)

Voorlopige verkiezingsuitslag (gearchiveerd)

Over verkenning en verkenner (gearchiveerd hier en hier)

Bericht @PVVpers (gearchiveerd)

Over Kees van der Staaij (gearchiveerd)

Account @PVVpers (gearchiveerd)

Gearchiveerd bericht van Geert Wilders

Gearchiveerde cache en zoekpagina

Liveblog AD (gearchiveerd)

Aanstelling Gom van Strien (gearchiveerd)

Bericht Wilders over Van Strien (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.