Online ophef

Verspreking van Zweedse premier leidt tot verwarring

24.11.2023, 15:24 (CET)

Zelfs als doorgewinterde politicus is een verspreking tijdens een toespraak snel gebeurd. Dat overkwam ook de Zweedse premier, met online verwarring, ophef en misinformatie als gevolg.

Een "after workevenement" van de partij van de Zweedse premier Ulf Kristersson in Göteburg was een woelig gebeuren. Een verspreking van Kristersson ging een eigen leven leiden op sociale media, vooral buiten Zweden. Hij zou gezegd hebben dat Israël het recht heeft om genocide te plegen om zijn eigen volk te beschermen. Maar één probleem: dat is niet wat de Zweedse premier zei.

Beoordeling

Tijdens een toespraak versprak Kristersson zich en zei eerst 'volk' (folk) in de plaats van 'verdediging' (försvar). Uit die verwarring werd foutief geïnterpreteerd dat hij 'genocide' (folkmord) zei.

Feiten

Het evenement van de centrumrechtse partij van Zweedse premier Ulf Kristersson in Göteborg op 21 november 2023 verliep niet bepaald van een leien dakje. Kristersson hield er samen met minister van Financiën Elisabeth Svantesson een vraag-en-antwoordrondje. Dat werd verstoord door enkele pro-Palestijnse demonstranten, waarvan er ook enkelen uiteindelijk werden gearresteerd.

Daarmee was de kous ook nog niet af. In een filmpje van het event dat gedeeld wordt op sociale media wordt een verspreking van Kristersson fout geïnterpreteerd. Hij zei dat Zweden en de EU vinden dat Israël het recht op verdediging heeft. Dat is in het Zweeds 'försvar'. Alleen verspreekt hij zich en zegt hij 'folk', oftewel volk. De aanwezige demonstranten sprongen hier direct op en iemand vroeg of Israël een "recht op genocide" heeft. Dat is in het Zweeds 'folkmord'. Maar dat woord nam Kristersson helemaal niet in de mond, zo blijkt uit de video. Toch liepen de gemoederen hoog op en uiteindelijk werd het evenement vroegtijdig stopgezet.

Toen was het kwaad al geschied. Verschillende Arabische media verspreidden de foute bewering, waaronder de Jordanische krant al-Rai en de Qataarse TV-zender Al Araby namen het over. Ook op sociale media als X werd de clip gretig gedeeld. Een dag later bekritiseerde Kristersson het verloop van de bijeenkomst nog tegen de Zweedse publieke omroep SVT: "dit is niet hoe democratie zou moeten werken".

(Stand van zaken: 24.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Artikels Dagens Nyheter I en II (I en II gearchiveerd)

Artikel SVT (gearchiveerd)

X-bericht Al Araby (gearchiveerd)

Artikel al-Rai (gearchiveerd)

Zoekopdrachten op X (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.