Oude beelden gerecycleerd

Video van opgeblazen moskee is minstens zes jaar oud

24.11.2023, 16:16 (CET)

Verwoesting is er alom in de Gazastrook, dat kan niemand ontkennen. Maar een video van een bombardement op een moskee gedeeld op sociale media is geen bewijs van de huidige destructie.

Sinds de escalatie van geweld op 7 oktober bombardeert het Israëlische leger nagenoeg constant de Gazastrook. Beelden van de resulterende schade zijn overal aanwezig op sociale media. Zo ook een video die een huidig bombardement van een moskee in de Gazastrook zou moeten tonen. Maar niet alles is wat het lijkt in dit geval.

Beoordeling

De video werd al in januari 2016 online gedeeld en is dus niet gelinkt aan het meest recente conflict in de Gazastrook.

Feiten

Via een reverse image search van een screenshot van de video wordt onmiddellijk duidelijk dat de beelden oud zijn. Al op 12 januari 2016 werden ze gedeeld op X, toen nog Twitter, en op 19 januari 2016 werden ze gedeeld op YouTube. Volgens de omschrijving van de video toont het een bombardement van een moskee in Gaza door het Israëlische leger.

Nu werd de video uit de oude doos gehaald op X, het oude Twitter, zoals BBC-journalist Shayan Sardarizadeh schrijft in zijn ontkrachting van de bewering. De schaal van de huidige verwoesting in de Gazastrook is groot, om dat aan te tonen zijn geen oude video's nodig.

Gehuld in mysterie

De beelden zijn dan wel sowieso oud, verder blijft de video eerder een mysterie. Deutsche Presse-Agentur was nog niet in staat om doorslaggevend aan te tonen waar de moskee exact stond of wanneer precies het gebouw tegen de vlakte ging. Het is dan ook verre van de eerste moskee in de Palestijnse gebieden die Israël vernietigde. Op een kleine maand tijd sinds de recentste escalatie van geweld werden er al 31 moskeeën beschadigd of vernietigd, aldus het in Gaza gevestigde ministerie voor Religieuze Zaken. In 2014, toen er ook een oplaaiing van geweld was werden ook velen moskeeën het doelwit van bombardementen.

(Stand van zaken: 24.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Over een reverse image search (gearchiveerd)

Bericht op X 12.01.2016 (gearchiveerd)

YouTubevideo 19.01.2016 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

X-bericht Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)

Artikel NPR (2014) en Middle East Monitor (2023) over de vernietiging van moskeeën in Gaza (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.