Geen link met myocarditis

Zweden pauzeert Modernavaccin door bevoorrading

21.11.2023, 14:17 (CET)

Myocarditis is een zeldzame maar gekende bijwerking van sommige coronavaccins, dat is al even geweten. Het is helemaal niet de reden waarom Zweden nu het Modernavaccin even links laat liggen.

De herfst is nu goed en wel in het land en brengt een toenemend aantal coronabesmettingen met zich mee. Wie daaraan denkt, denkt misschien ook aan een boosterdosis van een coronavaccin. In Zweden zou dat alvast niet gebeuren met het vaccin van Moderna. De reden daarvoor zou het risico op 'hartontsteking' zijn. Maar dat is niet de hele waarheid.

Beoordeling

Zweden pauzeert momenteel het gebruik van het coronavaccin van Moderna, maar niet vanwege enig gezondheidsrisico. De reden is een pak onschuldiger: bevoorrading. Ze hebben reeds voldoende voorraad van de coronavaccins van Pfizer en Novavax.

Feiten

Het klopt dat Zweden momenteel haar bevolking niet meer inent met Spikevax, het coronavaccin van Moderna. Maar de reden is veel eenvoudiger dan men online doet uitschijnen. Dat bevestigt een woordvoerster van Folkhälsomyndigheten, het Zweedse volksgezondheidsagentschap, aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

"Momenteel gebruiken we het COVID-19 vaccin van Moderna niet vanwege de contractuele situatie waarbij we voldoende voorraad van het Pfizervaccin en het Novavaxvaccin hebben voor de nationale behoefte van dit jaar en volgend jaar", aldus de woordvoerster.

Geen bijwerking

Myocarditis, oftewel hartspierontsteking, is een zeldzame maar gekende bijwerking van de mRNA-coronavaccins van Pfizer en Moderna. Het risico is het meest uitgesproken bij jongens en jonge mannen die een tweede dosis van het vaccin kregen. Daarom besloot Zweden begin 2022 al om het Modernavaccin enkel toedienen bij mensen ouder dan 30, zoals dpa al schreef in een factcheck.

(Stand van zaken: 21.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zweedse vaccinatierichtlijnen tegen COVID-19 herfst 2023 (gearchiveerd)

Over Folkhälsomyndigheten (gearchiveerd)

Lareb over myocarditis na coronavaccinatie (gearchiveerd)

BCFI over myocarditis na coronavaccinatie (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over gebruik Modernavaccin in Zweden

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.