AI-beeld voor echt aangezien

Frans Timmermans ging naar Málaga met commerciële vlucht

14.11.2023, 17:26 (CET)

Publieke figuren krijgen steeds vaker kritiek op hun vlieggedrag, al dan niet met privéjets. De kritiek klinkt toch net wat holler als de beelden met AI gemaakt blijken te zijn.

De eindsprint naar de verkiezingen is nu goed en wel ingezet. Net nu wordt op sociale media een vermeende foto gedeeld van Frans Timmermans, één van de boegbeelden van de linkse coalitie GroenLinks-PvdA. De foto zou hem in een slecht daglicht stellen. Hij zou te zien zijn aan boord van een privéjet op en neer naar Málaga, met heerlijke maaltijd op tafel, om niet veel later deel te nemen aan een klimaatmars. Hypocriet, zo klinkt het online. Maar is dat beeld wel echt?

Beoordeling

Het beeld is geen echte foto, maar het resultaat van AI. Timmermans ging op 11 november 2023 naar het Spaanse Málaga voor een congres, maar nam een commerciële vlucht, zo bevestigde zijn woordvoerder.

Feiten

Het beeld is geen echte foto, maar het resultaat van artificiële intelligentie (AI). Wie het beeld van naderbij bekijkt, kan zien dat er iets niet pluis is. Zo lijkt de rechterhand van Timmermans te veel vingers te hebben en lijkt het opmerkelijk groter dan zijn linkerhand. Daarnaast zien de randen aan de schouders van zijn blazer er wazig en vervaagd uit. Het glas links vooraan in beeld heeft ook een rare, haast gesmolten vorm. Dat zijn allemaal tekenen waarop men kan letten om AI-beelden te herkennen.

Timmermans was op 11 november inderdaad in het Spaanse Málaga, waar hij sprak op een congres van de Europese sociaaldemocratische partijen. Hij vloog met een commerciële vlucht, zo liet zijn woordvoerder weten aan Deutsche Presse-Agentur. In lijnvliegtuigen ziet het er anders uit dan op het kunstmatig gegenereerde beeld. GroenLinks-PvdA bevestigt ook dat het beeld nep is.

Een dag later, op zondag, was hij al terug in Nederland om deel te nemen aan een klimaatmars in Amsterdam. Daarvoor was hij te gast bij WNL Op Zondag, waar presentator Rick Nieman hem nog bekritiseerde op zijn vlieggedrag.

(Stand van zaken: 14.11.2023)

Links

Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)

X-bericht met AI-beeld (gearchiveerd)

Liveblog NOS met bericht over toespraak Timmermans in Malaga (gearchiveerd)

X-bericht van Timmermans over klimaatmars (gearchiveerd)

X-bericht WNL Op Zondag (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Stoelen in KLM-toestellen (gearchiveerd)

NPR en Mozilla Foundation over het herkennen van AI-beelden (I en II gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.