Al zeker in 2022 online

Mysterieuze UFO-video ouder dan huidig conflict in Gaza

14.11.2023, 13:32 (CET)

UFO's zijn al decennia een wereldwijde fascinatie. Zijn het aliens of toch niet? Berichten die een vermeende UFO linken aan het conflict in Israël en Gaza zijn in ieder geval misinformatie.

Een video zou tonen hoe een UFO een Israëlische Merkewa-tank probeert tegen te houden op weg naar Gaza. Dat beweren sociale mediagebruikers in ieder geval (hier, hier en hier). In de video is een object te zien dat inderdaad op een vliegende schotel lijkt, met een blauw licht aan de onderkant. Maar wat blijkt: het mysterieuze object kan niet aan een actuele conflictsituatie worden gekoppeld.

Beoordeling

De video dook al eens op in augustus 2022 en kan dus niet gelinkt worden aan de huidige situatie rondom de Gazastrook. In 2022 werd de video in verband gebracht met het Russische leger.

Feiten

De video en claim blijken ook in andere talen gretig te worden gedeeld. Een Engelstalig bericht op X, van begin november, werd al 700.000 keer bekeken. Ook hier wordt de vraag gesteld: "waarom berichten media niet over deze UFO die een Israëlische tank tegenhoudt?". Het antwoord is: omdat het niets te maken heeft met het huidige conflict tussen Israël en Hamas.

Met een reverse image search wist Deutsche Presse-Agentur een TikTokvideo op te sporen die op 4 augustus 2022 werd gepubliceerd. Het is dezelfde video, met toevoeging van de Engelse tekst 'Russian military' (Russische leger) onderaan. De video kan dus niets te maken hebben met de oplaaiing van geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden sinds 7 oktober 2023. Deze twee partijen worden in de oudere versies van de video nergens genoemd.

Zijn UFO’s echt?

De video is dus in ieder geval ouder dan het huidige conflict in het Midden-Oosten. De beelden zijn van zodanig slechte kwaliteit dat niet is op te maken of het voertuig in de beelden een Merkava-tank van het Israëlische leger is (in de berichten Merkewa genoemd). Meer context achter de beelden is niet te vinden. Het is ook nog mogelijk dat deze met de computer zijn gemaakt.

Het fenomeen 'UFO' (ongeïdentificeerd vliegend voorwerp, ook wel 'vliegende schotel' genoemd) houdt de gemoederen al lange tijd bezig. Een van de eerste beroemde incident waarbij iemand een UFO zei te hebben gezien was in 1947. Ook in Nederland is er een onopgelost mysterie over een groot driehoekig object dat in de jaren 70 boven Vliegbasis Soesterberg werd gespot door militairen.

Met name in de Verenigde Staten werden er al diverse onderzoeken gedaan naar mysterieuze vliegende voorwerpen. Incidenten konden regelmatig worden toegeschreven aan natuurlijke fenomenen of zelfs hoaxes, en dus niet aan buitenaards leven. Toch blijft de fascinatie bestaan en blijven onderzoeken komen. Niet per se om een vermoeden van buitenlands leven, maar ook regelmatig omdat overheden bang zijn dat de onverklaarbare voorwerpen van andere naties zijn en militaire doelen hebben.

(Stand van zaken: 14.11.2023)

Links


Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)

Telegrampost (gearchiveerd)

Engelstalige post (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

TikTokvideo augustus 2022 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over conflict in Gaza (gearchiveerd)

Over Merkava-tank (gearchiveerd)

Over geschiedenis en onderzoeken naar UFO's (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.