Oude krantenkop

VN-resolutie over staakt-het-vuren in Libanon uit 2006

08.11.2023, 16:23 (CET)

De reactie van de internationale gemeenschap op het conflict tussen Israël en Hamas blijft eerder verdeeld. Om dat aan te tonen heb je echter geen 17 jaar oude kranten nodig.

Een voorpagina van de Britse krant The Independent die wordt gedeeld op sociale media zou in één opslag duidelijk maken welke landen voor en tegen een oproep tot wapenstilstand in de Gazastrook zijn. Enkel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zouden tegen zijn. De voorpagina in kwestie is echt, maar komt uit de oude doos.

Beoordeling

De voorpagina dateert van 21 juli 2006 en heeft geen connectie met het huidige conflict tussen Israël en Hamas.

Feiten

De Algemene Vergadering van de VN kwam eind oktober 2023 in een noodsessie bijeen om de situatie in het Midden-Oosten te bespreken. Dat leidde tot het aannemen van een niet-bindende resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren. De voorpagina van Britse krant The Independent gaat alleen niet over die oproep tot een staakt-het-vuren.

De voorpagina dateert van 21 juli 2006, zo blijkt uit een reverse image search. Toen stemde de VN over een resolutie tot staakt-het-vuren, maar over een oorlog in Libanon. Het Israëlische leger was Zuid-Libanon binnengetrokken na een aanval door Hezbollah en de ontvoering van enkele Israëlische militairen. Er kwam veel kritiek op de VS en het VK destijds omdat ze zich achter Israël schaarden.

Toen en nu

Hoewel de twee gebeurtenissen thematisch wel gelijkenissen vertonen, zijn er wel degelijk verschillen. Eind oktober 2023 stemden veertien landen tegen, waaronder de VS net zoals in 2006. Vijfenveertig landen onthielden zich, waaronder verschillende Europese landen zoals het VK maar ook Nederland en Denemarken. Dat kwam met de nodige kritiek. In 2006 stonden enkel de VS en de VK samen met Israël tegen de oproep tot een wapenstilstand van Kofi Annan, toenmalig Secretaris-Generaal van de VN. 

(stand van zaken: 08.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Voorpagina Independent 21 juli 2006 (gearchiveerd)

Over de oorlog in Libanon 2006(gearchiveerd)

Artikel The Guardian (2006) over oorlog in Libanon (gearchiveerd)

Artikel The Independent (2006) over kritiek op VS en VK (gearchiveerd)

Oproep Kofi Annan aan Veiligheidsraad juli 2006 (gearchiveerd)

RTL over Hezbollah en het huidige conflict in Israël (gearchiveerd)

Persbericht VN over de resolutie van 27.10 (gearchiveerd)

Bericht op X over stemming van 27.10 (gearchiveerd)

Euractiv over de stemming van 27.10 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.