Oude video uit context gehaald

Ultraorthodoxen protesteerden tegen dienstplicht in Israël

02.11.2023, 09:02 (CET)

Een hardhandige arrestatie van een joodse demonstrant werd vastgelegd op video. Dat wordt nu online gedeeld, gelinkt aan het huidige conflict tussen Israël en Hamas. Daar heeft het niets mee te maken.

Vanuit verschillende hoeken klinkt de kritiek op de acties van de Israëlische regering en het leger in Gaza steeds luider. Een video die gedeeld wordt op sociale media zou dat moeten aantonen. Er is te zien hoe ultraorthodoxe joden hardhandig gearresteerd worden door de politie in Israël, nadat ze hun steun uitten voor de Palestijnen. Maar was dat waarvoor de man demonstreerde?

Beoordeling

De beelden tonen ultraorthodoxe joden die gearresteerd worden na protest tegen de verplichte legerdienst in Israël. De video dateert van juni dit jaar en is niet gelinkt aan het huidige conflict tussen Israël en Hamas.

Feiten

De video circuleert al sinds begin juni 2023 online. In de linkerbovenhoek is het logo van een Israëlisch nieuwsmedium, All World News te zien. Een journalist die voor het medium werkt deelde de video op 5 juni op X, het voormalige Twitter. Hij schrijft in zijn bericht dat het een protest voor een rekruteringsbureau van het Israëlische leger toont in Jeruzalem.

In de Rashistraat in Jeruzalem bevindt zich inderdaad een militair rekruteringsbureau, enkele meters verderop werd de video gefilmd. Het bureau is wel vaker de achtergrond van demonstraties van ultraorthodoxen, zoals ook te zien is op de foto's in Google Street View uit 2018.

Heet hangijzer

Zulke protestacties zijn niet ongewoon vanuit ultraorthodoxe hoek. Zij kanten zich tegen de militaire dienstplicht in Israël. Het thema is al enkele jaren een heet politiek hangijzer. In sommige gevallen is er al een uitzondering voor ultraorthodoxen voorzien, mede dankzij de aanwezigheid van ultraorthodoxe partijen in de regeringscoalitie. Die fractie wil die uitzonderingen nog uitbreiden. Daar komt dan weer kritiek op vanuit seculiere en liberale hoek.

Sinds de meest recente escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas hebben al verschillende ultraorthodoxe joden zich aangemeld voor het leger.

(Stand van zaken: 02.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

All World News (gearchiveerd)

Bericht op X van Itamar Cohen (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Locatie rekruteringsbureau en locatie video op Google Street View (I en II gearchiveerd)

Foto's protesten bij rekruteringsbureau (gearchiveerd)

Artikel AP over ultraorthodoxe houding tegenover dienstplicht (gearchiveerd)

Artikel PBS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.